Foto van Zoete Aardappel Sesam Traybake in een ovenschaal

Zoete Aardappel-Sesam Traybake

Hoofdgerecht
Traybakes zijn fantastisch. Zoals deze met zoete aardappel en bimi uit de oven. Makkelijk te maken, super gezond en heel lekker.
voorbereiden

15min

koken

30min

totaal

45min

Traybakes zijn populair, en niet zonder reden. Dit ovengerecht is ontzettend makkelijk om te maken, je kunt eindeloos varieren, en ze zijn vaak hartstikke gezond. Rukminy Iyer ↗️ heeft een hele business rond gerechten van de bakplaat opgebouwd. Ze heeft verschillende boeken met gerechten uitgegeven, waaronder “De groene bakplaat” boordevol traybakes met groenten.

Deze traybake met zoete aardappel komt niet uit dat boek, maar is geïnspireerd op deze traybake op vegetafull.org ↗️. De bataat combineert mooi met de bimi en paprika. Niet alleen qua smaak maar ook qua kleur. De dressing heeft door de azijn een lekker zuurtje en door de knoflook best een beetje pit. Deze kun je overigens ook prima gebruiken om tofu mee te marineren.

Serveer deze groenten uit de oven met een kom rijst of quinoa. Als er iets overblijft kun je het een paar dagen in de koelkast bewaren.

Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 600 g
    zoete aardappel in blokjes van ongeveer 2cm
  • 1
    rode paprika in plakjes
  • 200 g
    broccoli of bimi broccoli in roosjes; grote stukken bimi in de lengte doormidden

voor de dressing

  • 1 el
    tahin
  • 75 ml
    sojasaus
  • 1 el
    rijstazijn
  • 1 el
    ahorn- of agavesiroop
  • 1 el
    sesamzaad plus meer ter garnering
  • 1 tl
    gemberpoeder of geraspte verse gember
  • 0.5 tl
    knoflookpoeder dit is best sterk, dus gebruik niet teveel. Vervang het eventueel met een teentje geperste knoflook
  • 1 tl
    sriracha saus of meer voor een pittigere dressing

Bereiding

stap 1

Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat of grote ovenschaal met bakpapier

stap 2

Maak de dressing: meng eerst een klein beetje sojasaus door de tahin. Dit zal eerst schiften, maar dat komt goed als je blijft roeren. Herhaal dit als het een egaal geheel is. Voeg ten slotte de rest van de sojasaus en de overige ingrediënten voor de dressing toe en roer het goed door

stap 3

Meng de groenten in een grote kom met ongeveer de helft van de dressing. Zorg ervoor dat alle groenten een laagje dressing hebben

stap 4

Verdeel de groenten over de bakplaat. Bak ze 30 minuten in de oven, of tot de zoete aardappel gaar is

stap 5

Serveer met de rest van de dressing