5min
15min
20min
Frietjes - of patatjes - zijn superlekker, maar niet per se gezond. Ze bevatten meestal veel zout en vet, waardoor je ze misschien minder vaak eet dan je graag zou willen. Gelukkig is het heel makkelijk om zelf verse zoete aardappel friet te maken. Doordat je het bakt in de airfryer of oven is het veel minder vet dan de friet van de snackbar of uit de diepvries en de hoeveelheid zout kun je helemaal zelf bepalen.
Zoete aardappel frietjes krokant bakken kan wel lastig zijn. Belangrijk is om de friet niet te dik te snijden en niet teveel in één keer in de airfryer te bakken. Hierdoor kan de zoete aardappelfriet gaan stomen en worden ze wat slapper in plaats van lekker knapperig. Ze zijn dan alsnog heel lekker, alleen heb je iets meer fantasie nodig om het als een goed alternatief voor gewone friet of patat te zien.
voor 2 personen
Verwarm de airfryer 5 minuten voor op 200°C. Geen airfryer? Verwarm dan de oven voor op 230°C
Meng in een grote kom de olijfolie, paprikapoeder, peper en zout. Meng hier de zoete aardappel door en zorg dat alle frietjes bedekt zijn
Airfryer: Verdeel de friet over éen laag in de airfryer. Bak de zoete aardappel frietjes in 15 minuten knapperig
Oven: Verdeel de friet over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de zoete aardappel frietjes in 25 minuten krokant