Foto van een kom met Vietnamese noedelsalade met rijstnoedels en gemarineerde tofu uit de airfryer

Vietnamese Noedelsalade met airfyer tofu

Lunch | Hoofdgerecht | Salade
Warm weer en warm weer gaan niet altijd lekker samen. Deze salade is heerlijk op zomerse dagen en zorgt voor een goede portie eiwit en koolhydraten
voorbereiden

20min

koken

15min

totaal

35min

De zomer laat zich eindelijk zo af en toe zien, en dat betekent voor veel mensen dat ze toch wat minder zin in hebben in een warme maaltijd. Daarvoor bieden maaltijdsalades uitkomst. Ze zijn vaak lichter dan warme gerechten, maar toch gezond en vullend.

Met dit recept maak je een heerlijke friszure Vietnamese salade op basis van rijstnoedels. De tofu zorgt voor wat extra eiwitten. In dit gerecht houdt ik de groenten eenvoudig, maar naar wens kun je andere ingrediënten toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan paprika, spinazie of edamame-boontjes. De Nuoc Cham is lekker zurig. Perfect voor de zomer!

Tips

  • De salade is het lekkerst met dunne rijstnoedels (2mm, of vermicelli-rijstnoedels)
  • Heb je toevallig een potje homemade sweet chilisaus in de koelkast staan? Dat is ook erg lekker bij dit gerecht
  • Het meeste werk zit in het snijden van de groenten. Dit gaat sneller en makkelijker met een food processor
  • Dit gerecht is prima als lunch. De salade blijft het lekkerst als je de rest van de dressing apart bewaart en vlak voor het eten toevoegt
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 2 personen

voor de tofu

  • 0.5
    limoen sap van
  • 0.5 teentje
    knoflook geperst
  • 1 el
    sojasaus
  • 0.5 el
    ahorn- of agavesiroop
  • 0.5 el
    olie
  • 200 g
    tofu in blokjes van ca. 2 cm

voor de dressing (nuoc cham)

  • 0.5 teentje
    knoflook geperst
  • 0.5
    limoen sap van
  • 1 el
    rijstazijn (of witte azijn)
  • 2 el
    sojasaus
  • 1 el
    ahorn- of agavesiroop
  • 1
    rode peper fijngehakt
  • 2 el
    water

voor de rest

  • 180 g
    rijstnoedels ongeveer
  • 1
    wortel in dunne repen
  • 0.5
    komkommer zaadlijsten verwijderd en in dunne repen
  • 6 blaadjes
    baby romaine sla in hapklare stukjes
  • 2
    lente-ui in ringetjes
  • verse koriander

Bereiding

stap 1

Meng alle ingrediënten voor de tofu behalve de tofu zelf in een kom door elkaar. Voeg de blokjes tofu toe en laat minimaal een half uur marineren. Schep halverwege om

stap 2

Bak de tofu in de airfryer op 180°C in 15 minuten bruin. Schud halverwege om. Geen airfryer? Je kunt de tofu ook in de oven bakken. Bak ze dan eerst 10 tot 15 minuten, draai ze om en bak nog eens 10 tot 15 minuten

stap 3

Meng alle ingrediënten voor de Nuoc Cham in een kommetje door elkaar. Zet apart

stap 4

Kook de rijstnoedels volgens de verpakking gaar. Giet af in een vergiet en spoel na met koud water om het kookproces te stoppen en laat het uitlekken. Meng alvast een klein van de Nuoc Cham door de noedels om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken

stap 5

De de noedels in een kom, en meng met de wortel, komkommer en baby romaine. Schep de rest van de dressing erdoorheen. Breng eventueel op smaak met wat extra sojasaus of zout, garneer met lente-ui en koriander en serveer

handige producten voor dit recept
Productfoto van de Magimix CS 4200 XL keukenmachine

Keukenmachine - Food processor