10min
20min
30min
De recepten die online voor vegan kaassaus te vinden zijn, zijn eindeloos. Veel van die recepten zijn op basis van cashewnoten. Ontzettend lekker, maar ook wel duur. En onhandig als je er allergisch voor bent - zeker nu er steeds meer kinderen last hebben van een cashewnotenallergie ↗️. De plantaardige kaassaus in dit recept wordt niet gemaakt van cashewnoten, maar is op basis van aardappels en wortel. Zo voeg je ook nog even wat extra groenten toe aan je maaltijd.
Als ik denk aan comfort food denk ik toch wel snel aan mac & cheese. Sinds ik plantaardig ben gaan koken is dat een gerecht dat in veel verschillende varianten op tafel is gekomen. Een van de eerste recepten die ik tegenkwam voor plantaardige kaassaus was op basis van aardappel en wortel. Dat was toen niet echt een succes - waarom weet ik niet meer - maar het idee om kaassaus te maken op basis van groenten vond ik wel geniaal. Inmiddels zijn we wat varianten verder, en deze, op basis van het recept van Shane & Simple ↗️ is redelijk foolproof.
Tips:
De plantaardige kaassaus niet alleen maar voor mac & cheese te gebruiken, maar is heel breed inzetbaar. Eet het bijvoorbeeld als saus over groenten, zoals bloemkool of broccoli. Of eet het als lekkere snack en gebruik het als dip voor nachochips.
voor 2 personen
Begin met het maken van de saus. Kook de aardappels en wortel in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar
Zet ondertussen de pasta en bloemkool op
Optionele oven-stap (voor een lekker krokant laagje): verwarm de oven voor op 220°C
Doe de aardappels en wortel als ze gaar zijn in een blender. Voeg de rest van de ingrediënten voor de saus toe, en blend dit tot het en gladde massa is. Voeg als de saus te dik blijft steeds een klein beetje extra water toe
Giet de pasta en bloemkool af, en meng door de saus
Optionele oven-stap: doe de pasta in een ovenschaal. Strooi er panko en edelgist overheen, en zet het 15 tot 20 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en krokant is
Serveer met extra edelgist