Foto van een kom vegan erwtensoep met croutons

Vegan erwtensoep

Hoofdgerecht | Lunch | Soep
Lekker vullende en verwarmende maaltijdsoep voor gure dagen. Met voldoende groenten en peulvruchten om weer even op door te kunnen
voorbereiden

10min

koken

60min

totaal

1u10min

Naarmate de dagen korter en kouder worden neemt de behoefte aan lekker verwarmende en vullende soep toe. Zeker erwtensoep is echt een soep die je alleen in de herfst en winter eet. Op zoek naar een goed vegan recept voor erwtensoep kwam ik dit recept in de Volkskrant ↗️ tegen. Daar heeft een soortgelijke zoektocht uitgekomen, en kwam één recept als winnaar, de erwtensoep uit Gewoon Vegan van Alexandra Penrhyn Lowe ↗️. De soep is lekker simpel, zoals dat hoort bij erwtensoep.

Dit recept houdt zoveel mogelijk de groenten aan die voor mij echt in erwtensoep horen: naast spliterwten bevat deze soep prei, wortel, aardappel en knolselderij. Daardoor wordt het op zichzelf al een complete maaltijd. serveer het met een paar sneeën geroosterd brood of croutons om het af te maken.

Erwtensoep dankt een deel van zijn smaak natuurlijk aan het vlees dat wordt meegekookt met de erwten. Dit recept voor vegan erwtensoep laat zien dat het ook zonder vlees heel lekker kan zijn. Voordat de groenten aan de soep worden toegevoegd worden ze eerst gebakken. Hierdoor krijgen de groenten veel meer smaak. Om de soep nog iets rijker van smaak te maken bakte ik wat gerookt paprikapoeder mee met de groenten.

De soep wordt wel echt beter van een hartige toevoeging zoals de croutons. Deze kun je eventueel wel vervangen voor blokjes gerookte tofu, maar als je ze helemaal weglaat mis je echt iets.

Tips

  • Zet eerst de erwten op en bereid daarna de rest van de groenten voor. Je hebt tijdens het koken tijd genoeg om deze te snijden
  • Wordt de soep te dik? Voeg dan wat extra water toe. Een te dunne soep wordt vanzelf dikker als je het even laat pruttelen, of als je het wat langer laat staan
  • Erwtensoep laat zich erg goed de volgende dag opwarmen. Dan heet het nog steeds geen snert, omdat snert eigenlijk alleen snert genoemd kan worden als het indikt door de gelatine
  • Het is ook goed in te vriezen, dus maak gerust een dubbele portie
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.
Deze pagina bevat affiliate links. Als je via een van deze links iets bestelt ontvang ik daar mogelijk een vergoeding voor. Dit houdt Plantproef in de lucht. Het kost jou niets extra.

Ingrediënten

voor 3 personen

  • 250 g
    groene spliterwten afgespoeld en uitgelekt
  • 1
    laurierblad
  • 1.25 liter
    bouillon
  • 1 el
    olijfolie
  • 1
    winterwortel in blokjes
  • 200 g
    knolselderij in blokjes
  • 2
    aardappelen in blokjes vastkokend
  • 0.5 tl
    gerookt paprikapoeder
  • prei in ringen
  • platte peterselie fijngehakt

voor de croutons

  • 1 el
    olijfolie
  • 3 sneeën
    zuurdesembrood in stukken gescheurd of in blokjes gesneden of ander brood
  • 1 teentje
    knoflook uitgeperst
  • 0.5 tl
    paprikapoeder

Bereiding

stap 1

Breng de erwten samen met het laurierblad en de bouillon in een soeppan aan de kook. Zet het vuur laag en laat 40 minuten pruttelen. Roer regelmatig om te voorkomen dat de erwten aan de bodem blijven plakken

stap 2

Verhit een grote hapjes- of koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de olie toe, laat even opwarmen en bak de wortel, knolselderij en aardappel samen met het gerookte paprikapoeder tot ze bruin beginnen te worden. Roer af en toe door Past dit niet goed in de pan? Werk dan in etappes

stap 3

Voeg de prei toe en bak nog 5 minuten mee

stap 4

Voeg de groenten toe aan de soep en breng opnieuw aan de kook. Laat de soep nog 20 minuten doorkoken terwijl je af en toe roert. Voeg meer vocht toe als de soep te dik begint te worden

stap 5

Maak als de soep bijna klaar is de croutons: verhit olie in een koekenpan. Zorg wel dat de olie heet genoeg is, anders zuigt het brood erg veel olie op. Voeg het brood, de knoflook en het gerookte paprikapoeder toe en roer alles goed door elkaar. Bak op laag-middelhoogvuur tot de croutons rondom goudbruin zijn

stap 6

Serveer de soep met de peterselie en croutons