10min
60min
1u10min
Naarmate de dagen korter en kouder worden neemt de behoefte aan lekker verwarmende en vullende soep toe. Zeker erwtensoep is echt een soep die je alleen in de herfst en winter eet. Op zoek naar een goed vegan recept voor erwtensoep kwam ik dit recept in de Volkskrant ↗️ tegen. Daar heeft een soortgelijke zoektocht uitgekomen, en kwam één recept als winnaar, de erwtensoep uit Gewoon Vegan van Alexandra Penrhyn Lowe ↗️. De soep is lekker simpel, zoals dat hoort bij erwtensoep.
Dit recept houdt zoveel mogelijk de groenten aan die voor mij echt in erwtensoep horen: naast spliterwten bevat deze soep prei, wortel, aardappel en knolselderij. Daardoor wordt het op zichzelf al een complete maaltijd. serveer het met een paar sneeën geroosterd brood of croutons om het af te maken.
Erwtensoep dankt een deel van zijn smaak natuurlijk aan het vlees dat wordt meegekookt met de erwten. Dit recept voor vegan erwtensoep laat zien dat het ook zonder vlees heel lekker kan zijn. Voordat de groenten aan de soep worden toegevoegd worden ze eerst gebakken. Hierdoor krijgen de groenten veel meer smaak. Om de soep nog iets rijker van smaak te maken bakte ik wat gerookt paprikapoeder mee met de groenten.
De soep wordt wel echt beter van een hartige toevoeging zoals de croutons. Deze kun je eventueel wel vervangen voor blokjes gerookte tofu, maar als je ze helemaal weglaat mis je echt iets.
Tips
voor 3 personen
Breng de erwten samen met het laurierblad en de bouillon in een soeppan aan de kook. Zet het vuur laag en laat 40 minuten pruttelen. Roer regelmatig om te voorkomen dat de erwten aan de bodem blijven plakken
Verhit een grote hapjes- of koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de olie toe, laat even opwarmen en bak de wortel, knolselderij en aardappel samen met het gerookte paprikapoeder tot ze bruin beginnen te worden. Roer af en toe door Past dit niet goed in de pan? Werk dan in etappes
Voeg de prei toe en bak nog 5 minuten mee
Voeg de groenten toe aan de soep en breng opnieuw aan de kook. Laat de soep nog 20 minuten doorkoken terwijl je af en toe roert. Voeg meer vocht toe als de soep te dik begint te worden
Maak als de soep bijna klaar is de croutons: verhit olie in een koekenpan. Zorg wel dat de olie heet genoeg is, anders zuigt het brood erg veel olie op. Voeg het brood, de knoflook en het gerookte paprikapoeder toe en roer alles goed door elkaar. Bak op laag-middelhoogvuur tot de croutons rondom goudbruin zijn
Serveer de soep met de peterselie en croutons