10min
20min
30min
Shakshuka is een heerlijk ontbijt uit het Midden-Oosten, waarbij ei wordt gepocheerd in tomatensaus. De kruidige tomatensaus is precies goed om de dag mee te beginnen. In dit recept zijn de eieren vervangen door tofu, wat eigenlijk ook heel goed werkt. Met dit recept begin je de dag met wat groenten en lekker veel eiwitten. Met een snee brood of toast erbij kun je er ook wel even op vooruit.
De tomatensaus is gekruid met gerookt paprikapoeder, komijn, chilipoeder en chilivlokken. De knoflook geeft het nog wat extra pit, maar ik kan me voorstellen dat dat niet altijd ideaal is aan het begin van de dag.
Kala manak, of zwavelzout, is een bijzonder soort zout met een beetje een zwavelachtige smaak. Hierdoor smaakt de shakshuka toch een beetje naar ei. Voeg dit pas op het laatst toe, want het verliest bij verhitting snel zijn smaak.
voor 4 personen
Verhit de olie in een pan waar je een deksel voor hebt op middelhoog vuur. Voeg de ui, paprika, knoflook en kruiden toe. Fruit dit in ongeveer 5 minuten zacht en geurig
Voeg de tomatenblokjes toe, roer door en laat het 5 minuten zachtjes pruttelen. Roer de tofu er voorzichtig doorheen zodat het niet breekt. Dek de pan af en laat het op laag vuur nog 10 minuten zachtjes doorgaren
Breng zo nodig verder op smaak met peper en zout. Strooi er, als je dat hebt, een klein beetje kala manak over. Garneer met verse koriander en serveer met brood of toast