Foto van vegan tofu shakshuka

Tofu shakshuka

Ontbijt
Begin de dag goed met dit hartige ontbijt. Deze tofu in lekker kruidige tomatensaus zorgt voor een eiwitrijke start
voorbereiden

10min

koken

20min

totaal

30min

Shakshuka is een heerlijk ontbijt uit het Midden-Oosten, waarbij ei wordt gepocheerd in tomatensaus. De kruidige tomatensaus is precies goed om de dag mee te beginnen. In dit recept zijn de eieren vervangen door tofu, wat eigenlijk ook heel goed werkt. Met dit recept begin je de dag met wat groenten en lekker veel eiwitten. Met een snee brood of toast erbij kun je er ook wel even op vooruit.

De tomatensaus is gekruid met gerookt paprikapoeder, komijn, chilipoeder en chilivlokken. De knoflook geeft het nog wat extra pit, maar ik kan me voorstellen dat dat niet altijd ideaal is aan het begin van de dag.

Kala manak, of zwavelzout, is een bijzonder soort zout met een beetje een zwavelachtige smaak. Hierdoor smaakt de shakshuka toch een beetje naar ei. Voeg dit pas op het laatst toe, want het verliest bij verhitting snel zijn smaak.

  • Je kunt dit gerecht goed de dag van tevoren maken. Warm het eventueel op als lunch. Het is wel in te vriezen, maar doordat de tofu daar veel steviger van wordt zou ik dat zelf niet zo snel doen
  • Voeg als het bijna klaar is wat verse spinazie toe. Zo wordt je shakshuka nog gezonder
  • Gebruik silken tofu voor een extra zacht resultaat
  • Laat eventueel de knoflook achterwege
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 1 el
    olie
  • 1
    ui gesnipperd
  • 1
    rode paprika in kleine blokjes
  • 2 teentjes
    knoflook fijngehakt
  • 1 tl
    gerookt paprikapoeder
  • 0.5 tl
    komijnzaad
  • 0.5 tl
    cayennepeper
  • chilivlokken naar smaak
  • peper en zout
  • 1 blik
    tomatenblokjes
  • 250 g
    tofu uitgelekt, geperst en in driehoeken van 1cm dik gesneden meer of minder naar behoefte
  • verse koriander optioneel
  • kala manak / zwavelzout optioneel

Bereiding

stap 1

Verhit de olie in een pan waar je een deksel voor hebt op middelhoog vuur. Voeg de ui, paprika, knoflook en kruiden toe. Fruit dit in ongeveer 5 minuten zacht en geurig

stap 2

Voeg de tomatenblokjes toe, roer door en laat het 5 minuten zachtjes pruttelen. Roer de tofu er voorzichtig doorheen zodat het niet breekt. Dek de pan af en laat het op laag vuur nog 10 minuten zachtjes doorgaren

stap 3

Breng zo nodig verder op smaak met peper en zout. Strooi er, als je dat hebt, een klein beetje kala manak over. Garneer met verse koriander en serveer met brood of toast

handige producten voor dit recept
Productfoto van een gietijzeren braadpan van Le Creuset

Gietijzeren braadpan

lees meer over