Foto van stoofpot met paddenstoelen en tofu

Stoofpot met padden­stoelen en tofu

Hoofdgerecht
Een lekkere, snelle en makkelijke plantaardige stoofpot. Zonder al te ingewikkelde ingrediënten kan deze stoofschotel de hele winter door.
voorbereiden

20min

koken

25min

totaal

45min

Er is één ding dat ik toch echt wel mis met een plantaardig dieet: een goede stoofpot. Het is heerlijk om een pan suddervlees op het vuur te hebben staan, af en toe te roeren en het langzaam tot iets ontzettend lekkers te zien worden terwijl je huis steeds lekkerder begint te ruiken. Deze stoofpot, gebaseerd op de een stoofpot uit Isa Does It ↗️, is veel sneller klaar dan een stoofpot met vlees, maar smaakt er niet minder om.

Zeker nu het weer herfstig wordt krijg je toch weer trek in ander eten. Deze vegan stoofpot met veel groenten en paddenstoelen is heerlijk voedzaam en toch heel lekker om in de winter en herfst te eten. Serveer het met een stevig stuk brood en een salade voor een complete maaltijd. Of schep het op een kom quinoa en eet het lekker op de bank. Het kan allemaal.

Tips

  • Tofu verandert van textuur als je het invriest en daarna weer ontdooit. Hierdoor wordt het extra stevig en neemt het meer smaak op dan niet-ingevroren tofu. In deze post lees je meer over tofu.
  • In plaats van gedroogde paddenstoelen kun je ook verse gebruiken. Gebruik dan ongeveer 200 gram. Gedroogde paddenstoelen zijn wel veel sterker van smaak en hebben een stevigere bite. Om de stoofschotel dan wat meer smaak te geven kun je een eetlepel sojasaus toevoegen en/of paddenstoelenbouillon gebruiken.
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 6 personen

  • 1 el
    olijfolie
  • 1
    grote ui in dikke kwart-ringen gesneden
  • 1 tl
    zeezout
  • 2 teentjes
    knoflook
  • 1
    winterpeen in schuine plakken van maximaal een centimeter of 2 kleinere wortels
  • 1 tl
    gedroogde rozemarijn
  • 1 tl
    tijm
  • 1 tl
    paprikapoeder
  • 1 tl
    venkelzaad gebroken of gemalen
  • 200 ml
    rode wijn optioneel
  • 25 g
    gedroogde paddenstoelen
  • 70 ml
    bouillon 200 ml extra als je geen wijn gebruikt
  • 700 g
    aardappelen geschild en in stukken van ongeveer 1,5 cm
  • 40 g
    bloem
  • 125 ml
    water
  • 200 g
    tofu in blokjes of driehoeken ingevroren, en daarna weer ontdooid voor extra bite

Bereiding

stap 1

Verhit een pan waarvoor je een deksel hebt op middelhoog vuur. Fruit de ui ongeveer 5 minuten tot hij glazig ziet. Voeg daarna de knoflook toe en bak deze een halve minuut mee

stap 2

Voeg de wortel, rozemarijn, tijm, paprika, venkelzaad, zout, peper en de wijn of de extra bouillon toe. Breng dit aan de kook en laat het ongeveer 3 minuten doorkoken tot het vocht is gereduceerd

stap 3

Voeg de gedroogde paddenstoelen en de rest van de bouillon toe, en laat dit met een deksel op de pan 5 minuten goed doorkoken

stap 4

Voeg de aardappels toe, en laat de aardappels in ongeveer 10 minuten op laag vuur net aan gaar worden

stap 5

Meng de bloem met het water tot er geen klontjes meer in zitten. Schenk dit vervolgens langzaam en al roerend door de stoofpot. Roer de tomatenpuree erdoor en laat het geheel in ongeveer 5 minuten dikker worden

stap 6

Voeg als laatste de tofu toe, en laat het nog 5 minuten verder inkoken tot het vocht de consistentie heeft van een dikke jus