15min
30min
45min
Plantaardige burgers blijven onverminderd populair als vleesvervanger. De keuze aan vegaburgers in de supermarkt is enorm, maar je kunt ze ook heel goed zelf maken. Waarom je dat zou doen? De belangrijkste reden is dat veel burgers in de supermarkt niet zo gezond zijn ↗️. Zo bevatten ze teveel zout, en lang niet altijd voldoende eiwit. Ook vind ik de meeste kant-en-klare plantaardige burgers eigenlijk best duur, en helemaal niet zo lekker.
Zelf maken dus! Het is helemaal niet zo moeilijk, al is het natuurlijk wel wat meer werk dan kant-en-klare burgers opwarmen. Een nadeel van zelfgemaakte vegaburgers is ook dat ze toch vaak een beetje slap blijven. Als je een hap neemt van je burger, wordt de helft van je burger uit je hamburgerbroodje geperst. Dat geldt niet voor deze burgers. Deze stevige burgers, gebaseerd op een recept uit VEGAN van The Happy Pear, zijn vormvast en hebben door de sojastukjes een heerlijke bite.
Sojastukjes, die ook wel worden verkocht als sojabrokken, zijn een belangrijk ingrediënt voor dit recept. Ze zijn lang niet in alle supermarkten te vinden, maar wel in natuurvoedingswinkels en je kunt ze online bestellen. Ze zijn, net als alle andere ingrediënten in dit recept, lang houdbaar, dus als je deze burgers vaker wilt maken kun je er een voorraadje van inslaan.
De sojastukjes zorgen er samen met de kidneybonen voor dat deze burgers barstensvol proteïne zitten.
Tips
voor 6 stevige burgers
Doe de sojastukjes samen met de tomatenpuree, lijnzaad, pindakaas, 1 eetlepel sojasaus en een halve theelepel paprikapoeder in een kom. Breng op smaak met een flinke snuf zout en peper, en overgiet het met het gekookte water. Zet opzij en laat de sojastukjes minimaal 10 minuten weken
Stamp met een aardappelstamper de kidneybonen tot een grove puree
Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit de olie in een braad- of hapjespan op middelhoog vuur. Bak de ui en knoflook tot ze zacht beginnen te worden. Voeg de gepureerde bonen toe en roer door
Giet de sojastukjes af en roer een paar keer door het vergiet om zoveel mogelijk marinade te verwijderen. Voeg de sojastukjes samen met de rest van de sojasaus, paprikapoeder en het edelgist toe aan de pan. Bak nog 2 minuten door
Haal de pan van het vuur en laat het mengsel wat afkoelen voordat je de bloem en havermout toevoegt. Begin met het toevoegen van de bloem en roer het goed door. Roer daarna eerst 2 eetlepels havermout door het mengsel, voordat je meer toevoegt. Voeg zoveel havermout toe als nodig is om een stevig, maar niet droog mengsel te krijgen
Verdeel het mengsel in 6 bollen en vorm het tot hamburgers. Bak de hamburgers 10 minuten per kant op een bakplaat. Wil je de burgers later nog een keer opwarmen? Bak ze dan 8 minuten per kant