Foto van pittige misosoep van bovenaf

Spicy zomerse misosoep

Soep | Voorgerecht | Hoofdgerecht
Lekkere spicy soep die goed vult door de aardappel en kool. Heerlijk op een warme zomerdag. Deze misosoep smaakt de volgende dag ook nog prima
voorbereiden

15min

koken

15min

totaal

30min

Een lekker pittige en vullende maaltijdsoep, geïnspireerd op een recept van 101Cookbooks ↗️. In de basis zit er alleen kool en aardappel in, maar je kunt het zelf verrijken met verschillende toppings. Maak de soep lekker ‘s zomers met wat cherrytomaatjes. Voor extra eiwitten kun je er kleine blokjes tofu aan toevoegen.

In dit gerecht zit Toban Djan, een pittige peperpasta op basis van gefermenteerde pepers uit de Sichuan-provincie in China. Dit is bepalend voor de smaak van de soep. Dit is niet in de supermarkt te koop, maar goed verkrijgbaar bij de toko. Aziatische ingrediënten ↗️ geeft een uitgebreidere uitleg en heeft een lijstje wat er zoal verkocht wordt. Ik gebruik zelf de versie van Lee Kum Kee, omdat die vrij gemakkelijk te krijgen is. In het originele recept ↗️ staat dat je het kunt vervangen voor een andere soort pittige pasta. Dit heb ik niet geprobeerd.

Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 1 el
    sesamolie
  • 2 teentjes
    knoflook geperst
  • 1 bosje
    lente-ui gesnipperd of een halve gewone ui
  • 2 cm
    gember geraspt of fijngehakt
  • 1 el
    toban djan of een andere pittige pasta
  • 500 ml
    water
  • 1 el
    miso het liefst rode, maar witte kan ook
  • 1
    sojasaus
  • 250 g
    vastkokende aardappel geschild en in blokjes
  • 250 g
    chinese kool overlangs in vieren en daarna in smalle reepjes
  • 200 g
    cherrytomaten
  • 2 el
    tahin

Bereiding

stap 1

Verhit de sesamolie in een ruime kookpan. Voeg de gember, knoflook en lente-ui toe en verhit totdat de geuren vrijkomen

stap 2

Voeg de toban djan toe en bak 30 seconden mee

stap 3

Voeg eerst de miso, sojasaus en een klein deel van het water toe, en roer het door elkaar tot het goed gemengd is. Voeg vervolgens de rest van het water toe, en proef of het goed op smaak is

stap 4

Voeg de aardappels toe, breng het aan de kook en laat het pruttelen tot ze amper gaar zijn, ongeveer 7 minuten

stap 5

Voeg de kool en eventuele andere toppings toe, en laat het nog een paar minuten pruttelen

stap 6

Roer de tahin door de soep en serveer. Maak de soep eventueel af met wat verse basilicum, bieslook of het groene van een lente-uitje

handige producten voor dit recept
Productfoto van een OXO Good Grips dunschiller

Dunschiller

Productfoto van een gietijzeren braadpan van Le Creuset

Gietijzeren braadpan