Foto van sloveense zuurkoolschotel met aardappel en bonen (Jota)

Sloveense zuurkool­stoofpot (Jota)

Lunch | Hoofdgerecht
Deze stoofschotel met zuurkool is heerlijk op een gure dag. Hij is verwarmend, vullend en voedzaam. Met ingrediënten die je vaak toch al wel in huis hebt is er geen reden om het niet te maken.
voorbereiden

10min

koken

40min

totaal

50min

Soms wil je eens iets anders met zuurkool dan het verwerken in een ovenschotel of stamppot. Dit van origine Sloveense gerecht gebruikt zuurkool als basis voor een stoofpot. Het zit een beetje tussen een soep en een stoofschotel in, is heerlijk verwarmend en perfect voor op een gure dag.

In Slovenië kom je af en toe wel een vegetarische variant van deze stoofschotel tegen, maar vaak wordt hij toch met vlees geserveerd. Dit recept is plantaardig, en om het gerecht toch wat meer smaak te geven gebruik ik gerookt paprikapoeder. Het is verder geen ingewikkeld gerecht, maar het loont wel om van te voren alles klaar te zetten en gesneden te hebben. Vanaf het moment dat de zuurkool en bouillon zijn toegevoegd kan het eigenlijk niet meer mis gaan.

Nu dacht ik een shortcut te nemen en de kooktijden wat in te korten, maar nadat ik per ongeluk het vuur aan had laten staan terwijl ik foto's ging maken, kwam ik erachter dat het eigenlijk gewoon echt wel nodig is om het een tijdje te laten pruttelen. De smaken ontwikkelen zich dan veel verder en de zuurkool wordt wat zachter. De volgende dag was het zelfs nog lekkerder!

Tips

  • Heb je geen gerookt paprikapoeder? Gebruik dan gewone.
  • Dit gerecht is perfect om van te voren te maken. Het is de dag erna zelfs nog lekker.
  • Het is goed in te vriezen. In de vriezer blijft het zeker een paar maanden goed.
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 500 g
    aardappelen geschild en in blokjes
  • 1 el
    olijfolie
  • 1
    ui gesnipperd
  • 2 teentjes
    knoflook geperst
  • 1 el
    bloem
  • 2 el
    tomatenpuree
  • 1
    laurierblad
  • 1 tl
    gerookt paprikapoeder
  • 500 g
    zuurkool afgespoeld
  • 750 ml
    bouillon
  • 2 blikken
    bonen afgespoeld en uitgelekt bijvoorbeeld kidney- of borlottibonen
  • peper en zout

Bereiding

stap 1

Kook de aardappels tot ze net niet gaar zijn (ongeveer 10-15 minuten)

stap 2

Verhit, terwijl de aardappels koken, de olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Voeg de ui toe en fruit deze een paar minuten tot glazig. Voeg de knoflook toe en bak een minuutje mee

stap 3

Roer de bloem door het ui-knoflookmengsel. Blijf goed roeren om ervoor te zorgen dat de bloem gelijkmatig verdeeld is over de ui en knoflook

stap 4

Voeg eerst een klein beetje bouillon toe en zorg ervoor dat er geen restjes bloem meer aan de bodem plakken. Voeg daarna de laurier, tomatenpuree, gerookte paprika, zuurkool en de rest van de bouillon toe. Laat dit op zacht vuur sudderen

stap 5

Giet de aardappels af als ze klaar zijn en voeg ze toe aan de grote pan met zuurkool. Voeg ook de bonen toe en laat dit nog 20-25 minuten koken