Foto van een kommetje met salade van komkommer en cherrytomaten met een dressing van tahin en citroen

Simpele salade van komkommer en tomaat

Salade | Bijgerecht
Heerlijk frisse salade die bij heel veel verschillende gerechten past. Maar stiekem is hij het lekkerst bij (vegan) shoarma.
voorbereiden

10min

koken

totaal

10min

Een salade is altijd heel lekker als bijgerecht, maar eigenlijk wil je daar nooit al teveel tijd aan besteden. Vaak heb je het al druk genoeg met de andere gerechten. Deze salade is erg weinig werk, en ook de dressing maak je met maar een paar ingrediënten helemaal zelf. Door de tahin is de dressing lekker romig, terwijl het citroensap zorgt voor een zure tegenhanger. Erg lekker!

De komkommer-tomatensalade werkt erg goed als fris bijgerechtje bij verschillende gerechten. Zo past het goed bij couscous, maar zal het ook niet misstaan bij een barbecue. Zelf vind ik 'm het lekkerst op broodje of wrap met oesterzwammenshoarma

Tips

  • Maak de salade al van tevoren. Het blijft een of twee dagen goed in de koelkast
  • Gebruik peterselie in plaats van koriander, als je dat lekkerder vindt. Of munt!
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 0.5
    komkommer met schil in kleine blokjes
  • 200 g
    cherrytomaten in achten
  • 0.5
    kleine rode ui in dunne ringetjes
  • 0.5
    rode peper in ringetjes
  • 1 el
    tahin
  • 1 el
    citroensap
  • water
  • peper en zout
  • verse koriander grof gehakt optioneel

Bereiding

stap 1

Doe de komkommer, tomaat, rode ui en rode peper in een kom

stap 2

Meng de tahin met het citroensap. Dit zal eerst een beetje schiften, maar als je blijft roeren wordt het vanzelf een egale dikke massa. Voeg daarna beetje bij beetje water toe. Hij hoeft niet zo dun te worden als dressing, want hij zal nog iets verdunnen door het vocht uit de komkommer en tomaat

stap 3

Roer de dressing samen met de koriander door de groenten en breng op smaak met peper en zout