5min
5min
10min
Terwijl we in Nederland gewend zijn om soep juist voor de maaltijd te eten, speelt soep in China een heel andere rol. Daar wordt soep als bijgerecht geserveerd. In Sichuan eten ze het vaak als afsluitend gerecht. De typische gerechten uit de regio zijn onmiskenbaar pittig en vol van smaak, die nog een tijdje in je mond blijft ronddansen nadat je bent uitgegeten. Soep wordt gebruikt om de smaak weer wat te neutraliseren. Daarom zijn de Sichuanese soepen ook vaak heerlijk simpel. Maar niet minder lekker.
Dit is een voorbeeld van een heerlijk simpel soepje. Het recept is gebaseerd op een recept uit het fantastische - maar absoluut niet vegetarische - boek "The Food of Sichuan" van Fuchia Dunlop ↗️. Het bestaat uit bouillon, tofu en gepekelde mosterdkool. Voor de gepekelde mosterdkool zul je even langs de toko moeten. Ik zou niet iets anders gebruiken, want de mosterdkool geeft enorm veel smaak aan de soep.
voor 4 personen
Leg de blokjes tofu in wat gezouten heet water en zet apart
Breng de bouillon aan de kook. Giet na een paar minuten de tofu af en voeg deze samen met de gepekelde mosterdkool toe aan de bouillon. Laat een paar minuten doorkoken, zodat de soep goed de smaak van de mosterdkool kan opnemen
Breng op smaak met (witte) peper en zout. Garneer eventueel met wat fijngehakte lente-ui