10min
40min
50min
Fuchsia Dunlop is dé westerse autoriteit op het gebied van de Sichuan keuken. Haar fantastische, maar niet bepaald op vegetariërs gerichte, boek Sichuan ↗️ wordt hier vaak als inspiratiebron gebruikt. Naast verschillende gerechten die vlees of vis bevatten, staan er in het boek ook meer dan genoeg veganistische gerechten. Dit recept voor aubergines is er één van. Ik kies er in dit recept voor om de aubergines te bakken in plaats van de frituren. Een vergelijkbaar recept vind je Azië van Meera Sodha.
Voor dit gerecht heb je twee ingrediënten nodig die je niet zo snel bij de supermarkt zult treffen: Sichuanese chilibonenpasta ↗️ (Toban Djang) en Chinkiang rijstazijn ↗️. Deze zijn te koop bij de toko en heel lang houdbaar, dus je kunt er vaker mee koken. Toban Djang, een typisch Sichuanese chilibonenpasta, is bijvoorbeeld ook erg lekker in deze spicy zomerse misosoep. Deze ingrediënten hebben een heel specifieke smaak en laten zich niet zo gemakkelijk vervangen door iets anders.
De smaak van deze aubergines is een tripje naar de toko overigens wel waard. De combinatie van de bijna zachte aubergines met de pit van de Toban Djang zorgt ervoor dat je ervan blijft eten.
Lekker met een kom witte rijst en gesmoorde Koreaanse krieltjes.
Tips
voor 2 personen
Bestrooi de auberginerepen met een goede hoeveelheid zout. Meng door elkaar en zet dit 30 minuten apart
Spoel de aubergine af, laat goed uitlekken en dep droog met keukenpapier
Verhit een pan op middelhoog vuur. Voeg de olie toe en laat deze even warm worden. Voeg zoveel aubergine toe tot de bodem bedekt is (je wilt niet teveel tegelijk in de pan) en bak ze ongeveer 8 minuten tot ze bruin en zacht worden. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier
Doe eventueel een beetje extra olie in de pan en roerbak de chilibonenpasta in een paar minuten geurig. Voeg de gember en knoflook toe en bak een half minuutje mee
Voeg het water, de agavesiroop en de sojasaus toe, roer alles door elkaar en breng aan de kook. Schep de aubergine voorzichtig door de saus en laat ze even mee sudderen
Meng de aardappelzetmeel en het water tot een papje en voeg dit al roerend toe aan de aubergine. Schep voorzichtig om en laat de saus een beetje indikken. Voeg de azijn en ongeveer de helft van de lente-ui toe en roer alles door elkaar
Garneer met de lente-ui en serveer met een kom rijst