Foto van een bordje sichuan aubergines van Fuchsia Dunlop

Sichuan aubergines van Fuchsia Dunlop

Bijgerecht | Hoofdgerecht
Aubergines zijn ontzettend veelzijdig. Van Baba Ganoush, Franse gerechten tot dit Chinese gerecht uit Sichuan: allemaal lekker.
voorbereiden

10min

koken

40min

totaal

50min

Fuchsia Dunlop is dé westerse autoriteit op het gebied van de Sichuan keuken. Haar fantastische, maar niet bepaald op vegetariërs gerichte, boek Sichuan ↗️ wordt hier vaak als inspiratiebron gebruikt. Naast verschillende gerechten die vlees of vis bevatten, staan er in het boek ook meer dan genoeg veganistische gerechten. Dit recept voor aubergines is er één van. Ik kies er in dit recept voor om de aubergines te bakken in plaats van de frituren. Een vergelijkbaar recept vind je Azië van Meera Sodha.

Voor dit gerecht heb je twee ingrediënten nodig die je niet zo snel bij de supermarkt zult treffen: Sichuanese chilibonenpasta ↗️ (Toban Djang) en Chinkiang rijstazijn ↗️. Deze zijn te koop bij de toko en heel lang houdbaar, dus je kunt er vaker mee koken. Toban Djang, een typisch Sichuanese chilibonenpasta, is bijvoorbeeld ook erg lekker in deze spicy zomerse misosoep. Deze ingrediënten hebben een heel specifieke smaak en laten zich niet zo gemakkelijk vervangen door iets anders.

De smaak van deze aubergines is een tripje naar de toko overigens wel waard. De combinatie van de bijna zachte aubergines met de pit van de Toban Djang zorgt ervoor dat je ervan blijft eten.

Lekker met een kom witte rijst en gesmoorde Koreaanse krieltjes.

Tips

  • Je kunt ervoor kiezen om de aubergines niet van tevoren te zouten. Door ze wel te zouten zullen ze wat minder vet opnemen. Over het effect op de smaak zijn de meningen verdeeld
  • Dit gerecht wordt ook vaak koud gegeten. De volgende dag is het mogelijk nog lekkerder
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.
Deze pagina bevat affiliate links. Als je via een van deze links iets bestelt ontvang ik daar mogelijk een vergoeding voor. Dit houdt Plantproef in de lucht. Het kost jou niets extra.

Ingrediënten

voor 2 personen

  • 1
    aubergine in repen van ca. 2x7 cm
  • zout
  • 2 el
    olie
  • 1 el
    toban djan
  • 1 cm
    gember fijngehakt
  • 1 teentje
    knoflook fijngehakt
  • 50 ml
    water
  • 1 tl
    ahorn- of agavesiroop
  • 0.5 tl
    sojasaus
  • 0.25 tl
    aardappelzetmeel
  • 2 tl
    water
  • 0.5 el
    chinkiang rijstazijn
  • 3
    lente-ui groen in ringetjes bewaar het wit voor een ander gerecht

Bereiding

stap 1

Bestrooi de auberginerepen met een goede hoeveelheid zout. Meng door elkaar en zet dit 30 minuten apart

stap 2

Spoel de aubergine af, laat goed uitlekken en dep droog met keukenpapier

stap 3

Verhit een pan op middelhoog vuur. Voeg de olie toe en laat deze even warm worden. Voeg zoveel aubergine toe tot de bodem bedekt is (je wilt niet teveel tegelijk in de pan) en bak ze ongeveer 8 minuten tot ze bruin en zacht worden. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier

stap 4

Doe eventueel een beetje extra olie in de pan en roerbak de chilibonenpasta in een paar minuten geurig. Voeg de gember en knoflook toe en bak een half minuutje mee

stap 5

Voeg het water, de agavesiroop en de sojasaus toe, roer alles door elkaar en breng aan de kook. Schep de aubergine voorzichtig door de saus en laat ze even mee sudderen

stap 6

Meng de aardappelzetmeel en het water tot een papje en voeg dit al roerend toe aan de aubergine. Schep voorzichtig om en laat de saus een beetje indikken. Voeg de azijn en ongeveer de helft van de lente-ui toe en roer alles door elkaar

stap 7

Garneer met de lente-ui en serveer met een kom rijst

handige producten voor dit recept
Productfoto van Meera Sodha's Azië

Azië - Meera Sodha