5min
10min
15min
Met een gezond ontbijt begin je de dag goed. Tegelijkertijd moet het ook niet al teveel tijd en moeite kosten. Tenzij je daar zin in hebt natuurlijk. Deze scrambled tofu - een plantaardig alternatief voor scrambled eggs - maak je in een handomdraai, is erg lekker en zorgt er meteen voor dat je de dag begint met een portie eiwitten. Ook heeft het recept in de basis maar 5 ingrediënten, dus het is lekker makkelijk.
Wat mij betreft is het snel en makkelijk genoeg om doordeweeks te bereiden, maar het misstaat ook zeker niet in een uitgebreider vegan Engels ontbijt op zondag. Heb je echt geen tijd om het 's ochtends klaar te maken? Maak het dan de avond van tevoren en bak het 's ochtends nog even op. Wacht wel met het toevoegen van de kala manak - of zwavelzout - tot vlak voor het opdienen, anders verliest dat zijn smaak. Koud is het trouwens ook best lekker.
In dit recept voor scrambled tofu worden maar een paar ingrediënten gebruikt om smaak te geven aan de tofu. Door de sojasaus wordt het lekker zoutig, en krijgt het een beetje die umami-smaak. De kurkuma maakt het extra hartig. Ook zorgt de kurkuma ervoor dat de tofu geel kleurt, waardoor het nog iets meer op ei lijkt. Maar kurkuma heeft nog meer voordelen: het is namelijk heel gezond. Zo werkt het onder andere ontstekingsremmend en helpt het bij de spijsvertering. De combinatie met zwarte peper zorgt ervoor dat het extra goed wordt opgenomen.
Serveer met brood of toast en toppings naar keuze. Of gebruik het als eiwitbron in een wrap.
Tips
voor 2 personen
Verhit de olie in een wok of koekenpan op middelhoog vuur. Fruit hierin de ui
Voeg als de ui glazig is de tofu doe en roerbak dit een paar minuten. Voeg vervolgens de sojasaus, kurkuma, peper en zout toe en bak dit even mee
Optioneel: roer de spinazie erdoorheen. Blijf roeren, en voeg als de spinazie geslonken is ook de cherrytomaten toe
Optioneel: voeg vlak voordat je de scrambled tofu serveert de kala manak toe