Kom penne met spinazie en plantaardige roomsaus

Romige pasta met spinazie

Hoofdgerecht
Pasta met vegan bechamelsaus en spinazie. Een lekker simpel hoofdgerecht dat elke dag kan.
voorbereiden

10min

koken

15min

totaal

25min

Een bord pasta met roomsaus en spinazie is altijd goed, zeker omdat er zoveel afwisseling mogelijk is. Dit recept gebruikt een plantaardige bechamelsaus als basis voor romige pasta met spinazie.

Er zijn verschillende manieren om een plantaardig alternatief voor bechamelsaus te maken. Een saus op basis van cashewnoten is heerlijk en romig, maar ook wel duur en je hebt er een goede blender voor nodig. Deze vegan roomsaus is meer gebaseerd op een klassieke bechamelsaus. De boter is vervangen met olijfolie, en in plaats van gewone melk gebruik je plantaardige melk.

Tips:

  • Door langzaam de melk aan de roux toe te voegen en steeds te wachten tot de melk volledig is opgenomen krijg je een lekkere gladde bechamelsaus zonder klontjes.
  • Voeg eventueel een schep pesto door voor een bord pasta met romige pestosaus. Een goed alternatief voor pasta met Boursin.
  • De vegan parmezaan is zeker het kleine beetje extra moeite waard.
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 350 g
    pasta naar keuze, bijvoorbeeld penne of fusili
  • 60 ml
    milde olijfolie plus extra om in te bakken
  • 4 el
    bloem gezeefd
  • 500
    haver- of amandelmelk ongezoet
  • 0.5 tl
    nootmuskaat
  • 2 el
  • peper en zout
  • 1
    kleine ui gesnipperd
  • 2 teentjes
    knoflook geperst of fijngehakt
  • 300 g
    spinazie grof gehakt

Bereiding

stap 1

Breng een pan met ruim water aan de kook en kook de pasta volgens de verpakking

stap 2

Maak ondertussen de bechamelsaus. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een sauspan. Voeg de bloem toe en maak dit door continue te roeren tot een roux. Het is belangrijk dat de bloem gaar is voordat de melk erbij gaat. Dit is het geval wanneer de roux de textuur heeft van nat zand

stap 3

Voeg een klein beetje melk toe. Blijf roeren tot de melk volledig is opgenomen. Herhaal dit tot de saus vloeibaar begint te worden. Dan kun je de rest van de melk toevoegen. Voeg de edelgistvlokken, nootmuskaat, peper en zout toe. Roer goed en laat het op zacht vuur rustig pruttelen tot het de juiste dikte heeft. Roer af en toe door

stap 4

Verhit in een andere pan een deel van de olie en bak hierin de ui op gemiddeld vuur in ongeveer 5 minuten glazig. Voeg op het laatst de knoflook toe

stap 5

Voeg de gare pasta toe aan de pan met ui en knoflook. Roer de bechamelsaus erdoorheen. Voeg als laatst de spinazie toe en verhit het tot het slinkt. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout