10min
30min
40min
Met dit recept voor risotto tover je met een aantal basisingrediënten een heerlijke plantaardige risotto op tafel. Deze risotto is zonder plantaardige boter, en gebruikt als kaasvervanger alleen edelgist. Dit recept is gebaseerd op de risotto uit VEGAN van The Happy Pear, maar de bereidingswijze is wat aangepast. Ook miste het recept een zuurtje. Dit wordt opgelost door een of twee eetlepels citroensap toe te voegen. Hierdoor komen de tijm en oesterzwammen ook extra goed tot hun recht.
Risotto kost wat tijd en liefde, maar de afwas valt dan weer mee. Je hebt er maar een pan voor nodig. Paddenstoelenrisotto is natuurlijk een klassieker. Door de rijke smaak van paddenstoelen is het ook bijna moeiteloos vegan te maken.
Tips
voor 4 personen
Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem
Fruit de ui in 2 a 3 minuten glazig. Voeg het laurierblaadje en de knoflook toe en bak nog een minuut mee
Voeg de oesterzwammen en doperwtjes toe. Bak dit tot de paddenstoelen wat vocht beginnen te verliezen en roer de sojasaus, edelgist en tijm erdoorheen
Bak de rijst een minuut mee tot het glazig is. Voeg het citroensap toe en roer dit door tot het door de rijst is opgenomen
Voeg een grote lepel bouillon toe. Ik gebruik zelf meestal ongeveer een halve soeplepel. Roer dit door de rijst en laat het zachtjes pruttelen tot het bijna is opgenomen. Roer af en toe door.
Herhaal de vorige stap totdat de rijst gaar is. Is de bouillon op maar de rijst nog niet gaar? Voeg dan wat extra water toe
Breng op smaak met peper, zout en chilivlokken. Garneer met een schijfje citroen