15min
30min
45min
Met simpele ingrediënten kun je de heerlijkste soep maken. Dit recept voor Portugese koolsoep bevat boerenkool en aardappel, waardoor het een gezonde, vullende en zelfs een beetje romige soep is. Dit is een plantaardige gevulde soep geïnspireerd op dit recept ↗️ voor Portugese Caldo Verde. Caldo Verde wordt in Portugel gemaakt met de koolsoort Couve Galega, maar die is in Nederland moeilijk verkrijgbaar. Je kunt voor dit recept prima een andere groene kool gebruiken, zoals palm- of boerenkool. Ook met groene kool wordt het een erg lekkere soep.
Een belangrijk ingrediënt van Caldo Verde is Chorizo, wat in een vegan soep natuurlijk niet kan. Maar gelukkig is het met een paar ingrediënten toch lekker kruidig te krijgen. Door een combinatie van knoflook, gerookt paprikapoeder, cayennepeper en komijn komt de smaak wel een beetje in de buurt van chorizo. Het resultaat is een soep met wat pit, die makkelijk te maken is en door de aardappels goed vult. Met een paar sneeën brood en eventueel een salade heb je een complete maaltijd.
Voor dit recept heb je een staafmixer ↗️ of blender nodig.
voor 6 personen
Verhit de olijfolie in een ruime (soep)pan met dikke bodem. Fruit hierin de ui tot deze glazig ziet
Bak de knoflook en kruiden ongeveer 1 minuut mee
Mocht je wat aanbaksels op de bodem hebben, schenk dan een klein beetje water in de pan en schraap de aanbaksels met een spatel los. Zolang het niet verbrandt is geeft dit veel extra smaak. Voeg vervolgens de aardappels en water toe, roer goed en breng het aan de kook. Voeg nu ook eventueel het bouillonblokje toe
Kook de aardappels ca. 15 minuten, tot ze net gaar zijn
Pureer de soep met een staafmixer of in de blender tot een glad geheel
Voeg de kool toe, en laat nog ongeveer 5 tot 10 minuten meekoken tot deze zacht is