5min
25min
30min
De herfst is voor mij stoofschotelseizoen, en daar past deze Koreaanse stoofschotel wat mij betreft ook goed bij. Een belangrijk ingrediënt voor Doenjang Jjigae is de Doenjang. Een gefermenteerde sojabonenpasta die wel wat weg heeft van miso. Doenjang is wel grover dan miso, en je vindt er nog stukjes sojaboon in terug. Ook is de smaak een stuk sterker dan witte miso.
Veel recepten voor Doenjang Jjigae bevatten vis, terwijl het zonder ook heel lekker is. In plaats daarvan gebruik ik in dit recept kastanjechampignons en wat zeewier. Het zeewier geeft een beetje een vissige smaak aan het gerecht, maar is volledig optioneel. Ook kom je veel recepten tegen met courgette, terwijl dat seizoen inmiddels wel voorbij is. Gelukkig ben ik niet de enige die dacht dat Doenjang Jjigae met pompoen wel eens erg lekker zou kunnen zijn, en zijn er een aantal recepten ↗️ voor te vinden. Dit recept is daarop gebaseerd, maar dan plantaardig.
Het fijne van dit recept is dat je vrij los om kunt gaan met de verhoudingen. Is het niet zout genoeg? Voeg dan wat extra doenjang of een scheut sojasaus toe. Ook groenten kun je naar eigen smaak toevoegen. De enige groente die me tot nu toe niet zo goed is bevallen is aubergine.
Serveer met rijst en eventueel kimchi.
Tips
voor 2 personen
Doe de aardappel, pompoen, ui, knoflook, rode peper en zeewier in een pan. Voeg genoeg water toe zodat het net onder staat en breng aan de kook
Voeg de doenjang en gochugaru toe en roer het goed door. Laat het 20 tot 25 minuten pruttelen tot de groenten gaar zijn
Roer de blokjes tofu erdoorheen en kook het nog 5 minuten door
Garneer met extra gochugaru en eventueel een bosuitje. Serveer met rijst