5min
25min
30min
Terwijl er verschillende Engelstalige recepten voor "pizza beans" te vinden zijn, kost dat voor Nederlandstalige recepten wat meer moeite. Volledig onterecht, want dit gerecht is zeker de moeite waard om eens te proberen. In dit gerecht combineer je witte bonen met tomatensaus en een plantaardige mozzarella-vervanger die je maakt met cashewnoten. Gekruid met knoflook en Italiaanse kruiden heeft het ook echt wat weg van pizza. Of noem het Italiaanse witte bonen in tomatensaus met cashew-mozzarella.
Dit recept is geïnspireerd op het recept voor Cheesy Vegan Pizza Beans op minimalistbaker.com ↗️. De eerste keer dat ik het maakte was het meteen raak, en sindsdien komt het hier nog steeds af en toe op tafel. Al moet ik toegeven dat dit typisch een gerecht is wat ik graag op de bank eet. Het valt ook echt wel onder de noemer comfort food. Daarnaast is het ook nog eens heel makkelijk en in ongeveer een half uur klaar. Je hebt wel een blender nodig.
Tips
voor 4 personen
Breng water aan de kook in de snelkoker. Doe de cashewnoten in een kommetje en overgiet met kokend water. Laat dit weken terwijl je de bonen klaarmaakt
Verwarm de grill van de oven voor op 225°C. Verhit een pan die in de oven mag en waar je een deksel voor hebt op medium-laag vuur. Voeg de olie toe en bak de knoflook en eventuele chilivlokken een minuut mee. Zorg ervoor dat de knoflook niet aanbrandt!
Voeg de tomatenblokjes, water, kruiden en zout toe en meng het door elkaar. Roer de witte bonen er doorheen en zorg dat alles goed verdeeld is. Zet het vuur iets omhoog, en verhit het mengsel tot het zachtjes begint te pruttelen. Doe het deksel op de pan en laat de bonen 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen
Maak ondertussen de mozzarella. Giet de cashewnoten af en doe ze met de overige ingrediënten in de blender. Blend dit een paar minuten tot er geen klontjes meer in zitten. Je hebt nu een heel waterige substantie, dat klopt! Het wordt stevig in de oven
Giet, als de bonen gaar en zacht zijn en de saus wat is ingedikt, het cashewmengsel voorzichtig over de bonen. Zet het in de oven en bak het ongeveer 5 minuten. De bovenkant moet net aan bruin kleuren en redelijk droog aanvoelen