5min
5min
10min
Soms kom je een gerechtje tegen dat erg weinig werk is, waar je niet zoveel ingrediënten voor nodig hebt en wat dan ook nog eens boordevol smaak is. Dit is zo'n gerechtje.
In verschillende Aziatische keukens is het gebruikelijk om niet één hoofdgerecht op tafel te zetten, maar om veel verschillende kleinere gerechten te serveren. Zo ook in Sichuan, de Chinese provincie bekend om de Sichuan (of Szechuan) peper. Deze peper is niet te vergelijken met (en ook niet te vervangen door) andere pepers. Hij is ook wel wat pittigs, maar heeft daarnaast ook iets citrus-achtigs. De belangrijkste eigenschap is wel dat de peper een beetje tintelt in je mond. Niet voor niets heeft het de bijnaam "tingly ash".
Deze peper zit ook in dit recept voor pittige aardappelsalade. Het komt uit het boek Sichuan ↗️ van Fuchsia Dunlop, dé westerse autoriteit op het gebied van de Sichuanese keuken. Dit is overigens absoluut geen veganistisch kookboek.
voor 4 personen
Zet de aardappelreepjes met genoeg water zodat ze net onderstaan op het vuur. Breng aan de kook en laat ze 2 minuten koken. Giet af in een vergiet en spoel af met koud water. Schud de aardappelreepjes een beetje droog
Doe de aardappelreepjes in een kom en meng ze met de azijn en een snuf zout
Verhit de olie in een wok op laag tot middelhoog vuur. Fruit hierin de pepers tot ze verkleurd zijn en beginnen te geuren
Voeg olie samen met de sesamolie toe aan de aardappels. Meng alles goed door elkaar en serveer