Pittige aardappelsalade uit Fuchsia Dunlop's Sichuan

Pittige aardappel­salade uit Sichuan

Bijgerecht
Dit verrassende bijgerechtje van pittige aardappelsalade met sichuanpeper is in 10 minuten klaar. Lekker bij andere Chinese gerechten
voorbereiden

5min

koken

5min

totaal

10min

Soms kom je een gerechtje tegen dat erg weinig werk is, waar je niet zoveel ingrediënten voor nodig hebt en wat dan ook nog eens boordevol smaak is. Dit is zo'n gerechtje.

In verschillende Aziatische keukens is het gebruikelijk om niet één hoofdgerecht op tafel te zetten, maar om veel verschillende kleinere gerechten te serveren. Zo ook in Sichuan, de Chinese provincie bekend om de Sichuan (of Szechuan) peper. Deze peper is niet te vergelijken met (en ook niet te vervangen door) andere pepers. Hij is ook wel wat pittigs, maar heeft daarnaast ook iets citrus-achtigs. De belangrijkste eigenschap is wel dat de peper een beetje tintelt in je mond. Niet voor niets heeft het de bijnaam "tingly ash".

Deze peper zit ook in dit recept voor pittige aardappelsalade. Het komt uit het boek Sichuan ↗️ van Fuchsia Dunlop, dé westerse autoriteit op het gebied van de Sichuanese keuken. Dit is overigens absoluut geen veganistisch kookboek.

Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.
Deze pagina bevat affiliate links. Als je via een van deze links iets bestelt ontvang ik daar mogelijk een vergoeding voor. Dit houdt Plantproef in de lucht. Het kost jou niets extra.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 300 g
    aardappelen geschild en in reepjes van ongeveer 3mm vastkokend of iets kruimig
  • 1.5
    heldere rijstazijn
  • snufje
    zout
  • 2 el
    olie om in te bakken
  • 8
    gedroogde chilipepers doormidden en zaadjes verwijderd
  • 1 tl
    sichuanpeper
  • 2 tl
    sesamolie

Bereiding

stap 1

Zet de aardappelreepjes met genoeg water zodat ze net onderstaan op het vuur. Breng aan de kook en laat ze 2 minuten koken. Giet af in een vergiet en spoel af met koud water. Schud de aardappelreepjes een beetje droog

stap 2

Doe de aardappelreepjes in een kom en meng ze met de azijn en een snuf zout

stap 3

Verhit de olie in een wok op laag tot middelhoog vuur. Fruit hierin de pepers tot ze verkleurd zijn en beginnen te geuren

stap 4

Voeg olie samen met de sesamolie toe aan de aardappels. Meng alles goed door elkaar en serveer