Foto van een bord volkorenpasta met kikkererwten, spinazie en za'atar

Pasta met kikkererwten en za'atar

Hoofdgerecht
Deze kruidige pasta is lekker, gezond en kan heel goed zonder kaas. Een heerlijke plantaardige maaltijd vol eiwitten
voorbereiden

5min

koken

25min

totaal

30min

Voor hoe vaak wij pasta eten staan er eigenlijk maar erg weinig pastagerechten op Plantproef. Terwijl het eigenlijk altijd lekker en bijna nooit te ingewikkeld is. De meeste pasta's staan binnen een half uur op tafel. Het enige risico dat je loopt met pasta is dat het snel een beetje hetzelfde wordt.

Daarvoor is dit recept een uitkomst. Dit is een vegan variant op een recept uit SIMPEL van Ottolenghi. Het is veel kruidiger dan je gewend bent van pastagerechten, en doet bijna Midden-Oosters aan. Door die kruidigheid, gecombineerd met het zuur van de citroen en wat zoute ingrediënten, heeft deze pasta geen kaas nodig. Ook de edelgist kun je in de kast laten staan - al vind ik het er eigenlijk wel lekker bij.

Tips

  • De saus kun je goed van tevoren maken. Voeg dan nog niet de spinazie toe, maar doe dat pas als je het opwarmt
  • Voor de foto heb ik volkoren spelt gigli gebruikt. Een andere pasta werkt ook, zoals schelpjes pasta
  • Ottolenghi gebruikt in zijn recept peterselie. Ik vind peterselie niet lekker, en gebruik in plaats daarvan koriander. Je kunt dit dus gerust vervangen door peterselie als je dat lekkerder vindt (of in huis hebt)
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 2 el
    olijfolie
  • 1
    kleine ui gesnipperd
  • 2 teentjes
    knoflook geperst
  • 2 tl
    komijnzaad
  • 1 tl
    tijm
  • 1 el
    sojasaus
  • 0.5
    citroen een dun laagje schil eraf geschaafd + uitgeperst
  • 2 blikken
    kikkererwten uitgelekt
  • 2 tl
    ahorn- of agavesiroop
  • 400 ml
    bouillon
  • 250 g
    pasta
  • 100 g
    spinazie grof gehakt
  • 15 g
    verse koriander grof gehakt of peterselie
  • 2 tl
    za'atar
  • peper en zout

Bereiding

stap 1

Verwarm de olie in een braad- of hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook, komijn, tijm, sojasaus en citroenschil toe, samen met een snuf zout en zwarte peper. Bak ongeveer 3 minuten, tot de ui glazig begint te worden

stap 2

Voeg de kikkererwten en agavesiroop toe, en bak dit nog 8 minuten door. Roer af en toe om te voorkomen dat het aanbrandt. Voeg ook de bouillon en het citroensap toe, en laat het minimaal 5 minuten zachtjes inkoken. De saus zal wat indikken tijdens het koken. Haal het van het vuur en zet apart

stap 3

Kook ondertussen de pasta gaar volgens de aanwijzingen van de verpakking

stap 4

Roer de spinazie en koriander door de kikkererwten en laat het slinken. Zet het zonodig nog even op het vuur. Strooi de za'atar over de pasta en breng op smaak met peper en zout

handige producten voor dit recept
Productfoto van SIMPEL van Ottolenghi

SIMPEL - Ottolenghi

Productfoto van een gietijzeren braadpan van Le Creuset

Gietijzeren braadpan