Foto van een plaattaart met bimi, doperwtjes en pinda's

Ottolenghi-style bimi plaattaart met pinda's

Bijgerecht | Hapje | Hoofdgerecht | Lunch
In SIMPEL van Ottolenghi staat een heerlijk recept met bimi. Deze plaattaart is iets minder simpel, maar ontzettend lekker en klaar voor een feestje
voorbereiden

10min

koken

25min

totaal

35min

Bimi lijkt erg op broccoli, alleen zijn de stengels een stuk smaller, langer en zachter. Daardoor zijn ze makkelijker eetbaar dan de steel van broccoli (al kun je daar ook meer dan genoeg mee bereiden). De bereiding van bimi is erg makkelijk, en net als broccoli past het in tal van verschillende gerechten. In SIMPEL van Ottolenghi staat een recept voor bimi met een Aziatisch tintje. Hij combineert het met gember, sojasaus en pinda's.

Dat gerecht is niet voor niets één van mijn favorieten uit het boek. Toch wilde ik er graag een beetje mee experimenteren. In dit recept gebruik ik de ingrediënten van Ottolenghi's bimi als basis voor een plaattaart. De handelingen zijn iets vereenvoudigd, om te voorkomen dat je smaakmakers verbranden. En het resultaat mag er zijn. Bladerdeeg is natuurlijk niet iets wat je in de Aziatische keuken verwacht, maar het combineert erg mooi bij de verschillende smaken van het gerecht. De doperwtjes zijn toegevoegd om de plaattaart wat gevulder te maken, maar zijn volledig optioneel. Wel lekker, en gezond!

Je kunt de plaattaart meteen warm serveren, maar hij is koud ook heel lekker. Snijd hem in kleine stukjes en serveer hem als hapje, of neem het mee naar een picknick. De volgende dag kun je het ook nog heel goed als lunch eten. Warm hem eventueel nog even op in de oven.

Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 1
    bladerdeeg op rol
  • 3 el
    olie
  • 1 teentje
    knoflook in heel dunne plakjes
  • 2 cm
    gember julienne gesneden
  • 1
    sinaasappel 3 dunne repen van de schil de rest van de sinaasappel heb je niet nodig, maar kun je natuurlijk gewoon opeten
  • 30 g
    pinda's
  • 200 g
    bimi dikke stengels in de lengte doormidden
  • handvol
    doperwten optioneel
  • 2 el
    sojasaus
  • 1.5 el
    ahorn- of agavesiroop
  • zout

Bereiding

stap 1

Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat

stap 2

Bestrijk het bladerdeeg met 1 eetlepel olie. Verhit de overige 2 eetlepels olie in een pannetje en voeg de knoflook, gember, pinda's en sinaasappelschil toe. Zet het vuur meteen uit

stap 3

Verdeel de bimi over het bladerdeeg. Strooi de doperwten ertussen en verdeel de olie met smaakgevers over de plaattaart. Bak 20 tot 25 minuten in het midden van de oven, tot de randen bruin zijn

stap 4

Maak ondertussen de saus in het pannetje van de smaakgevers. Deze hoef je niet eerst schoon te maken. Meng de sojasaus met de agavesiroop en laat het op laag vuur inkoken tot het iets dikker is. Breng op smaak met een beetje zout

stap 5

Haal de plaattaart uit de oven, verdeel de ingekookte sojasaus eroverheen en serveer

handige producten voor dit recept
Productfoto van SIMPEL van Ottolenghi

SIMPEL - Ottolenghi