10min
25min
35min
Bimi lijkt erg op broccoli, alleen zijn de stengels een stuk smaller, langer en zachter. Daardoor zijn ze makkelijker eetbaar dan de steel van broccoli (al kun je daar ook meer dan genoeg mee bereiden). De bereiding van bimi is erg makkelijk, en net als broccoli past het in tal van verschillende gerechten. In SIMPEL van Ottolenghi staat een recept voor bimi met een Aziatisch tintje. Hij combineert het met gember, sojasaus en pinda's.
Dat gerecht is niet voor niets één van mijn favorieten uit het boek. Toch wilde ik er graag een beetje mee experimenteren. In dit recept gebruik ik de ingrediënten van Ottolenghi's bimi als basis voor een plaattaart. De handelingen zijn iets vereenvoudigd, om te voorkomen dat je smaakmakers verbranden. En het resultaat mag er zijn. Bladerdeeg is natuurlijk niet iets wat je in de Aziatische keuken verwacht, maar het combineert erg mooi bij de verschillende smaken van het gerecht. De doperwtjes zijn toegevoegd om de plaattaart wat gevulder te maken, maar zijn volledig optioneel. Wel lekker, en gezond!
Je kunt de plaattaart meteen warm serveren, maar hij is koud ook heel lekker. Snijd hem in kleine stukjes en serveer hem als hapje, of neem het mee naar een picknick. De volgende dag kun je het ook nog heel goed als lunch eten. Warm hem eventueel nog even op in de oven.
voor 4 personen
Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat
Bestrijk het bladerdeeg met 1 eetlepel olie. Verhit de overige 2 eetlepels olie in een pannetje en voeg de knoflook, gember, pinda's en sinaasappelschil toe. Zet het vuur meteen uit
Verdeel de bimi over het bladerdeeg. Strooi de doperwten ertussen en verdeel de olie met smaakgevers over de plaattaart. Bak 20 tot 25 minuten in het midden van de oven, tot de randen bruin zijn
Maak ondertussen de saus in het pannetje van de smaakgevers. Deze hoef je niet eerst schoon te maken. Meng de sojasaus met de agavesiroop en laat het op laag vuur inkoken tot het iets dikker is. Breng op smaak met een beetje zout
Haal de plaattaart uit de oven, verdeel de ingekookte sojasaus eroverheen en serveer