7min
28min
35min
Paddenstoelen zijn een veel voorkomend ingrediënt in de plantaardige keuken. Dit komt deels door de textuur - goed bereide paddenstoelen geven je iets om op te kauwen - en deels doordat ze enorm veel smaak opnemen. Daardoor kun je ze goed inzetten om een lekker hartige bite aan je gerecht mee te geven. Eén van mijn favoriete paddenstoelen om dat mee te doen is de oesterzwam. Door deze grof te scheuren en daarna rustig te bakken krijgen ze een textuur die soms doet denken aan vlees. Al is dat eigenlijk niet nodig, want gewoon als paddenstoel zijn ze eigenlijk ook goed genoeg.
Zeker in dit bijgerechtje. Over het algemeen ben ik niet zo van termen als "onweerstaanbaar", maar soms weet je op het moment dat iets uit de oven komt dat het goed is. Dat was met deze oesterzwammen uit de oven zeker het geval. Het is een versimpelde versie van een recept uit Ottolenghi's Flavour, waar het gebruikt wordt als ingrediënt in taco's. Daarin is het zeker lekker en daar zou ik ze zeker voor gebruiken, maar je kunt ze veel veelzijdiger inzetten. Zoals ze in het boek al aangeven is het ook heerlijk bij de grove pompoenpuree uit hetzelfde boek, maar ik kan me ook voorstellen dat het een simpel gerecht als Mexicaanse rijst tot een heel nieuwe ervaring maakt.
Tips
voor 4 personen
Verwarm de oven voor op 200°C
Maal het komijnzaad, de chilivlokken en piment in een hakmolen of met een vijzel tot een poeder
Meng in een klein schaaltje een halve theelepel van de chilipoeder met 1 eetlepel olie en zet apart. Meng de rest van de chilipoeder samen met de overgebleven 2 eetlepels olie, knoflook, sojasaus en ahornsiroop in een ruime kom. Voeg de oesterzwammen toe en meng alles goed door elkaar, zodat alle oesterzwammen goed bedekt zijn met het kruidenmengsel
Verdeel de oesterzwammen in één laag over een ruime ovenschaal. Bak ze 20 minuten in de voorverwarmde oven. Roer ze om, en bak nog eens 8 minuten in de oven
Verdeel de apart gezette chili olie over de paddenstoelen en serveer