Foto van vegan Okonomiyaki met spitskool

Okonomiyaki

Hoofdgerecht | Lunch
Deze hartige Japanse pannenkoek zit boordevol groenten en is dus lekker gezond. Deze variant is zonder ei.
voorbereiden

20min

koken

30min

totaal

50min

Okonomiyaki is een hartige Japanse pannenkoek gevuld met kool en andere groenten. Traditioneel is het recept met ei, maar deze pannenkoek is eigenlijk net zo makkelijk zonder ei te maken. Met weinig ingrediënten maak je een heerlijke hartige vegan pannenkoek. Serveer met toppings naar keuze, zoals de sausjes in het recept.

Okonomiyaki is een iconisch Japans gerecht dat vooral als streetfood wordt gegeten. De term okonomiyaki bestaat uit twee delen: okonomi wat vertaald kan worden als “wat je lekker vindt” en yaki “gegrild”. De basis van okonomiyaki bestaat uit kool, maar daarnaast kun je eindeloos variëren in andere toevoegingen en toppings. Dit recept houdt het redelijk simpel, en bevat naast kool wortel en champignons. Met zoveel groenten is het een lekker gezonde pannenkoek.

Welke kool gebruik je voor Okonomiyaki?

Meestal wordt Okonomiyaki gemaakt met Chinese kool. Deze kool is mild van smaak en is veel zachter vergeleken met andere koolsoorten. Hierdoor is de kans wel groter dat de pannenkoek wat slapper wordt.

In plaats van Chinese kool kun je ook heel goed witte- of spitskool gebruiken. Deze proef je wel wat meer - wat niet per se erg is - maar blijven langer knapperig.

Wil je een een hartige pannenkoek met een bijzondere kleur? Je kunt ook Okonomiyaki maken met rode kool.

Tips

Okonomiyaki maken is wel even oefenen. Hoe hoog het vuur moet hangt af van het fornuis en de pan die je gebruikt. Als het vuur te laag staat wordt de kool slap, maar als het vuur te hoog staat wordt de buitenkant te bruin terwijl de binnenkant nog niet gaar is. Deze tips helpen je op weg.

  • Zorg ervoor dat de pan heet genoeg is voordat je begint met bakken
  • Maak de eerste (paar) keer dunnere pannenkoeken
  • Gebruik een anti-aanbakpan
  • Bak in twee pannen tegelijk. Dan ben je twee keer zo snel klaar
  • Gooi een mislukte pannenkoek niet zomaar weg. Ook met slappe kool is de pannenkoek prima te eten, alleen wat minder lekker.
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 pannenkoeken

voor het beslag

  • 300 g
    bloem
  • 150 ml
    water
  • 1 tl
    bakpoeder
  • 0.5 tl
    zout
  • 300 g
    kool gesnipperd bijvoorbeeld spitskool
  • 1
    kleine wortel geraspt
  • 150 g
    champignon fijngehakt

Mayonaise - Japanse stijl

  • 2 el
    mayonaise
  • 0.5 el
    appelciderazijn
  • 1 tl
    ahorn- of agavesiroop
  • zout naar smaak
  • gemalen gedroogd zeewier optioneel

Alternatief voor Okonomi-saus

  • 100 ml
    tomatenketchup
  • 2 el
    sojasaus
  • worcestershire saus lang niet alle varianten zijn vegan
  • 2 el
    ahorn- of agavesiroop

Bereiding

stap 1

Meng de bloem, het water, bakpoeder en zout in een grote kom tot een glad beslag

stap 2

Roer de groenten er goed doorheen

stap 3

Maak de sausjes door de ingrediënten door elkaar te mengen

stap 4

Verhit een kleine pan met anti-aanbaklaag op midden-hoog vuur. Voeg olie toe en wacht tot het heet is

stap 5

Doe een kwart van het beslag in de pan. Druk dit in met een spatel zodat het wat compacter wordt. De pannenkoek mag ongeveer 2,5cm dik zijn

stap 6

Draai de pannenkoek na ongeveer 10 minuten om en bak de andere kant tot deze ook goudbruin ziet

stap 7

Herhaal met de rest van het beslag