10min
25min
35min
Dit recept is gebaseerd op het recept voor nasi met spruitjes uit Azië van Meera Sodha. Dat is een heerlijk kookboek met ontzettend lekkere Aziatische fusion-gerechten. De recepten zijn zeker niet authentiek, maar aangepast op ingrediënten die in Engeland goed verkrijgbaar op. Dit levert verrassende en erg smakelijke gerechten op. Veel van die gerechten zijn vegan, maar sommige zijn vegetarisch. Dit gerecht voor nasi goreng is wel vegan en geeft een leuke twist aan nasi. In dit gerecht combineert Meera Sodha namelijk de Aziatische smaak van nasi met spruitjes. Heerlijk dus voor in de herfst.
Voor dit recept gebruik ik echter geen spruitjes, maar groene kool. Dat geeft een wat mildere smaak. Door de kool op twee manieren te bereiden kun je er lekker veel van eten zonder dat het storend wordt. Alsnog is het een eenvoudig recept voor nasi goreng.
Serveer op zichzelf of met wat gebakken tempeh of tofu. Ook lekker met wat gebakken uitjes.
Tips
voor 4 personen
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking
Verhit de koolzaadolie (of andere plantaardige olie) in een grote hapjespan. Bak de ui 5 minuten tot hij begint te bruinen. Voeg de knoflook en tweederde van de peper toe en bak een minuut mee
Voeg ook ongeveer tweederde van de kool toe en houd de rest apart. Daar maak je straks een salade van. Meng alles goed door elkaar en bak de kool ongeveer 8 minuten. Roer af en toe, maar niet te vaak. Je wilt dat de kool mooi bruin kleurt
Maak ondertussen de salade van de rest van de kool. Meng deze in een kom met 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel azijn, de sesamolie, 1 theelepel suiker en de rest van de rode peper. Meng alles goed door en zet apart
Doe de tomatenpuree, de rest van de sojasaus, azijn en suiker samen met een goede snuf zout in de pan met de kool. Roer dit door elkaar en bak nog 5 minuten door
Voeg tenslotte de gekookte rijst door. Doe dit niet in één keer, maar stapsgewijs. Bak nog 5 minuten door en serveer met de salade