Foto van een pan met Mexicaanse rijst

Mexicaanse rijst

Bijgerecht
Dit bijgerecht geeft net wat extra ten opzichte van een gewone kom rijst. En net een beetje extra groente. Lekker bij een Mexicaanse bonenschotel.
voorbereiden

5min

koken

30min

totaal

35min

Een gewone kom rijst gaat overal goed bij. Deze rijstschotel is net even anders en bevat extra groenten. Hierdoor wordt de maaltijd nog lekkerder, én gezonder. Dit bijgerecht is heel goed te serveren bij heel veel verschillende Mexicaanse gerechten. Serveer het bijvoorbeeld bij een Mexicaanse bonenschotel, of gebruik het samen met andere ingrediënten als vulling voor een wrap.

In de basis is dit gewoon rijst met wortel en doperwtjes. Gebruik voor dit gerecht rijst met een lange korrel. Gewone witte rijst uit de supermarkt werkt prima, maar het is ook erg lekker met basmatirijst. Bij dit recept is vooral de verhouding rijst - vocht (1:1:75 voor gewone rijst of 1:2 voor basmati) belangrijk omdat anders de rijst nog niet gaar is voordat het vocht op is, of de rijst te papperig wordt. Met de rest van de ingrediënten komt het niet zo nauw: een worteltje of wat doperwtjes meer of minder is geen probleem. In plaats van de gepureerde tomaat kun je ook kant-en-klare tomatensaus gebruiken.

Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 3 personen

  • 120 g
    rijst langkorrelige, bijvoorbeeld basmati
  • 1 el
    plantaardige olie
  • 1
    kleine ui grof gehakt of een halve grote
  • 1 teentje
    knoflook
  • 1
    kleine tomaat grof gehakt
  • 100 g
    wortel in blokjes
  • 75 g
    doperwten
  • 240 ml
    (tomaten)bouillon

Bereiding

stap 1

Doe de rijst in een vergiet en spoel het onder de kraan tot het water helder is. Laat het even uitlekken.

stap 2

Verhit de olie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de rijst toe en bak dit in 5 tot 10 minuten tot het lichtbruin verkleurt. Roer regelmatig.

stap 3

Pureer terwijl de rijst bakt de ui, knoflook en tomaat met de staafmixer of in een hakmolen tot een grove saus. Het hoeft geen puree te worden. Voeg dit toe aan de rijst en roer even door.

stap 4

Voeg de wortel, doperwtjes en bouillon toe en roer nog een keer goed door. Breng aan de kook en laat het ongeveer 20 minuten op laag vuur pruttelen. Zet als de rijst al het vocht heeft opgenomen het vuur uit en wacht nog 5 minuten. Roer het nog even door voordat je het serveert.

handige producten voor dit recept
Productfoto van een gietijzeren braadpan van Le Creuset

Gietijzeren braadpan

lees meer over