Foto van een kom Marokkaanse erwtensoep (bissara / tamarakt) gegarneerd met olijfolie en pul biber

Marokkaanse erwtensoep (besara - tamarakt)

Soep | Lunch
Als je zin hebt in erwtensoep hoef je je niet te beperken tot de Nederlandse klassieker. Deze Marokkaanse soep is heerlijk simpel en toch heel anders
voorbereiden

1min

koken

1u

totaal

1u1min

Als het buiten koud en guur is is het heerlijk om je op te warmen aan een kop erwtensoep. Deze Nederlandse klassieker is natuurlijk heerlijk - bekijk hier een plantaardig recept - maar deze Marokkaanse variant mag ook niet op Plantproef ontbreken. Hij is veel eenvoudiger om te maken en je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig. Toch is hij heerlijk van smaak. Het is een lekker vullende soep die ook prima als lunch kan. Serveer eventueel met wat brood om erin te dopen.

Op zoek naar recepten voor een plantaardige variant van erwtensoep kwam ik op Crisiskoken een recept voor Marokkaanse erwtensoep ↗️ tegen. Dit gerecht is van zichzelf al plantaardig. Er zijn nog talloze andere recepten voor besara of tamarakt te vinden, maar deze stak erbovenuit in zijn eenvoud. Dit gerecht wordt natuurlijk ook niet voor niets geserveerd in een restaurant van Nadia Zerouali.

Voor dit recept heb je een staafmixer nodig.

Tips

  • Roer regelmatig om te voorkomen dat de erwten aan de onderkant van de pan blijven plakken
  • Voeg als de soep te dik wordt extra water toe. Pas op voor opspattende erwtensoepspetters, die kunnen erg heet zijn
  • Je kunt het - net als de Nederlandse erwtensoep - goed van tevoren maken. Een dag later is het nog lekkerder
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 500 g
    spliterwten afgespoeld
  • 1 liter
    water meer indien nodig
  • 2 teentjes
    knoflook
  • zeezout
  • 1 tl
    komijnzaad
  • olijfolie
  • chilivlokken pul biber

Bereiding

stap 1

Doe de spliterwten samen met het water, de knoflook en een goede snuf zout in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur zo laag mogelijk en kook de spliterwten in ongeveer een uur gaar

stap 2

Breng de soep op smaak met de komijn en eventueel wat extra zout. Pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel

stap 3

Garneer met de olijfolie en chilivlokken

handige producten voor dit recept