10min
1u
1u10min
Net als voor shoarma ↗️ zijn er veel kant-en-klare vegaburgers in de supermarkt te vinden. Maar ook voor de plantaardige burger geldt: het is heel goed zelf te maken, en vaak goedkoper en gezonder. Ik geef wel toe dat het een beetje hit-and-miss is met de veelvoud aan recepten die online te vinden is. Soms worden ze te slap, dan weer te droog. Dit recept voor makkelijke zoete aardappel-zwarte bonenburgers gebaseerd op het recept van Nora Cooks ↗️ zorgt voor goede stevige burgers die niet uit elkaar vallen.
Omdat de zoete aardappel eerst in de oven gegaard wordt, die vervolgens verwerkt wordt tot burgers die daarna zelf ook weer in de oven worden gebakken, kost dit recept wel even tijd. Om het lange wachten goed te maken is het wel heel makkelijk, en kun je terwijl het eten in de oven staat gerust wat anders doen.
Deze vegan burgers zijn geschikt voor de bbq. Bak ze dan iets korter in de oven, smeer ze in met een beetje olie en bak ze af op de bbq. De burgers zijn ook goed in te vriezen. Maak een dubbele portie, zodat je altijd bonenburgers in huis hebt. Laat ze ontdooien en bak ze even op de pan.
voor 4 personen
Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier
Leg de zoete aardappel met de snijkant naar beneden op de bakplaat. Bak 30 minuten in de oven
Haal de zoete aardappel uit de oven als deze gaar is. Bak eventueel nog 5 minuten langer. Verlaag de temperatuur van de oven naar 175°C en laat de zoete aardappel even afkoelen
Haal de schil van de zoete aardappel (ik vind het zelf het makkelijkst om het vruchtvlees uit te lepelen). Doe het vruchtvlees in een grote kom en prak het met een aardappelstamper of een stevige vork
Voeg de zwarte bonen toe en prak deze door de zoete aardappel. Er mogen best wat hele zwarte bonen in het mengsel overblijven
Voeg de ui, havermout en kruiden toe en roer alles goed door
Kneed het mengsel ten slotte nog even met de hand, verdeel het in 4 stukken en vorm er burgers van
Leg de burgers op de bakplaat en bak ze 15 minuten per kant tot de buitenkant knapperig is. Wil je ze later op de bbq leggen? Bak ze dan 10 minuten per kant