5min
10min
15min
Jus is een heel makkelijke en lekkere manier om veel smaak aan een simpel gerecht te geven. Een bord met aardappel, groenten en eventueel een vleesvervanger wordt opeens een stuk aantrekkelijker. Maar eigenlijk is het ook al onwijs lekker om gewoon een paar sneeën witbrood in de jus te dopen.
Er is alleen wel een uitdaging om jus te eten terwijl je een plantaardig voedingspatroon volgt: over het algemeen gebruik je het braadvocht van een stuk vlees als basis. Zoals ik al met de misojus liet zien is dat helemaal niet nodig, en kun je ook een heerlijke jus maken die helemaal vegan is. Ookal vind ik het zelf de moeite waard om de misojus te maken, soms wil je iets makkelijkers. Het boek VEGAN van The Happy Pear ↗️ biedt uitkomst, en biedt 3 verschillende recepten voor een makkelijke jus. Dit recept is op de makkelijkste jus daarvan gebaseerd.
Tips
voor 500 ml
Verhit 1 eetlepel olie in een steelpan. Fruit hierin de ui in 3 tot 5 minuten tot glazig
Voeg de bouillon, tamari, edelgist, knoflookpoeder en peper toe en breng aan de kook
Zet het vuur laag. Doe de maizena in een aparte kom. Voeg hier ongeveer 6 eetlepels gezeefd kookvocht aan toe en meng tot en glad papje
Voeg het maizenapapje toe aan de jus. Breng het opnieuw aan de kook en laat het ongeveer 5 minuten zachtjes doorpruttelen, tot het de gewenste dikte heeft
Optioneel: Zeef de jus zodat je een gladde jus krijgt. Vind je net als ik wel lekker om een wat grovere jus te hebben? Dan kun je deze stap overslaan
Serveer warm