5min
35min
40min
Lablabi is een Tunesisch gerecht met kikkererwten dat een beetje tussen een soep en een stoofpot in zit. Dit pittig-kruidige gerecht wordt normaalgesproken als ontbijt gegeten, maar ik kan me voorstellen dat dat niet voor iedereen is weggelegd. Gelukkig is het ook op andere momenten heel lekker. Vergeleken met het ontbijt dat hier gangbaar is, zal het wel even wennen zijn, maar ik kan me tegelijkertijd ook voorstellen dat dit perfect is na een zware avond.
Bijna alle recepten voor Lablabi gebruiken gedroogde kikkererwten die een nacht zijn geweekt. Het kookvocht geeft een kenmerkende smaak aan het gerecht en zorgt er ook voor dat het wat meer bindt. Dit recept gebruikt als shortcut kikkererwten uit blik. In tegenstelling tot veel andere gerechten laat je ze niet uitlekken, maar gebruik je het vocht (aquafaba) om de erwten in te koken. Niet traditioneel, wel makkelijk voor als je bent vergeten de kikkererwten te weken.
Tips
voor 2 personen
Doe de kikkererwten in de pan en voeg water toe zodat ze net onder staan. Breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes pruttelen
Verhit de olie in een een pan en fruit hierin de ui ongeveer 5 minuten tot glazig. Voeg de knoflook toe, de kruiden en een snuf zout toe en bak nog een minuutje mee
Roer als de kikkererwten klaar zijn het ui-knoflook-kruidenmengsel erdoorheen. Voeg ook de harissa en citroen toe en breng verder op smaak met zout en extra olijfolie
Serveer de lablabi met het geroosterde brood en eventueel nog wat extra harissa en citroen