Foto van een bordje Koreaanse tofu met gochujangsaus, peer en lente-ui

Koreaanse tofu met gochujang­saus

Bijgerecht
Tofu in een Koreaanse saus met een geheim ingrediënt: peer. Deze friszoete smaak vult de pittige en complexe smaak van de gochujang heel goed aan
voorbereiden

5min

koken

20min

totaal

25min

Dit bijgerecht is geïnspireerd door één van mijn favoriete gerechten uit één van mijn favoriete kookboeken: Azië van Meera Sodha. Vanuit een Westers perspectief lijkt de toevoeging van peer aan een hartig gerecht op het eerste gezicht gek. Maar in Korea is dit veel gebruikelijker. Zo wordt het in het bekende vleesgerecht Bulgogi vaak gebruikt in de marinade, om het vlees niet alleen extra smaak te geven, maar ook extra mals te maken.

Deze saus heeft duidelijke kenmerken van de marinade voor Bulgogi. Wel krijgt de tofu in dit gerecht wat extra pit door de gochujang, een Koreaanse pasta op basis van gefermenteerde pepers. Dit combineert erg mooi met de friszoete smaak van de peer. Serveer de Koreaanse tofu met rijst en broccoli voor een complete maaltijd. Of maak het als onderdeel van een Koreaans feest, gecombineerd met verschillende banchang.

Tips

  • Ik bereid de tofu graag in de airfryer. Onder andere vanwege het gemak. In plaats daarvan kun je de tofu ook in een pan bakken. Bak de tofu dan in ongeveer 8 minuten krokant in wat olie. Laat het uitlekken op keukenpapier, en gebruik dezelfde pan om de saus te bereiden
  • In het originele recept gaan 3 teentjes knoflook. Dat is erg lekker, maar ook wel veel. Zelf gebruik ik 1 teentje, maar ver(drie)dubbel de hoeveelheid dus gerust
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 2 personen

  • 300 g
    tofu drooggedept en in blokjes van ca. 1,5 cm
  • 2 el
    sojasaus
  • 1 el
    ahorn- of agavesiroop
  • 1 teentje
    knoflook
  • 1 cm
    gember geschild en geraspt
  • 1
    peer geschild en geraspt
  • 4
    lente-ui het wit fijngehakt, het groen in ringetjes
  • 1 el
    sesamolie
  • 1.5 tl
    gochujang
  • 1 el
    water
  • 1 el
    olie bv. raapzaad

Bereiding

stap 1

Bak de tofu in de airfryer op 200°C in 10 minuten krokant

stap 2

Maak ondertussen de saus. Meng de sojasaus, honing, knoflook, gember, peer, het wit van de lente-ui, sesamolie en de gochujang en het water in een kom. Verhit de olie in een pan op middelhoog/hoog vuur, voeg de saus toe en bak een paar minuten door

stap 3

Voeg de tofu toe, zet het vuur lager en bak nog 5 minuten mee tot de saus is ingedikt

handige producten voor dit recept
Productfoto van Meera Sodha's Azië

Azië - Meera Sodha