15min
1u20min
1u35min
Met deze hummus platter wordt elke dag een feestje. Heb je geen tijd (of zin) om uitgebreid boodschappen te doen op zoek naar exotische ingrediënten en uren in de keuken te staan, maar wél zin in een feestelijke hap? Dan is dit recept, geïnspireerd door (Truffles and Trends ↗️), een goede optie. Alle ingrediënten zijn bij de supermarkt te vinden, en na een kwartiertje schillen en hakken zit het grootste deel van het werk er alweer op. Serveer het met wat flatbread en een simpele groene salade voor een complete maaltijd. Het werkt ook goed als bijgerecht, of zelfs als borrelplank.
Zie dit recept vooral als een leidraad; wees vrij om het naar smaak - of naar wat je op voorraad hebt - aan te passen. In de basis is het: hummus, geroosterde groenten, toppings en een dressing. De verhouding daartussen is ook iets waar je zelf mee kunt spelen.
Tips
voor 4 personen
Verwarm de oven voor op 200°C
Bereid eerst de kikkererwten voor. Meng deze met 1 eetlepel olijfolie, peper en zout. Bedek een bakplaat of ovenschaal met bakpapier en verdeel de kikkererwten daarover. Zorg ervoor dat de kikkererwten over 1 laag zijn verdeeld, anders worden ze niet knapperig
Bak de kikkererwten ongeveer 30 tot minuten in de oven. Hussel het na ongeveer 15 minuten even door elkaar
Meng de groenten met de overgebleven 2 eetlepels olijfolie, peper, zout en cayennepeper. Bedek een bakplaat met bakpapier en verspreid de groenten daar in één laag overheen. Bak dit in ongeveer 40 minuten tot beetgaar. Schep halverwege om
Als je geen kant-en-klare dressing wilt gebruiken, bereid dan ondertussen de dressing voor. Voeg eventueel op het laatst een beetje balsamico-azijn toe. Hoeveel is afhankelijk van welke balsamico-azijn je hebt, dus proef goed! Voor een snelle balsamico-dressing meng je 2 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel balsamico-azijn en 2 theelepels agavesiroop.
Haal de groenten uit de oven en meng de spinazie of boerenkool erdoorheen. Verhoog de temperatuur van de oven naar 220°C en rooster de groenten nog 10 minuten
Smeer de hummus uit op een grote serveerschaal of borrelplank. Verdeel eerst de groenten erover, gevolgd door de kikkererwten. Maak af met de toppings en dressing
Serveer met flatbread en een groene salade