5min
10min
15min
Sweet chilisaus is bij veel gerechten lekker. Het bekendste is natuurlijk als saus bij een loempia, maar ook op een wrap of poké bowl is chilisaus erg lekker. In de supermarkt - en zeker in de toko - zijn er ontzettend veel varianten te koop, maar chilisaus zelf maken is ook erg makkelijk. Met maar een paar ingrediënten maak je in een kwartier je eigen sweet chilisaus.
De methode voor dit recept heb ik gebaseerd op die in dit recept voor Homemade Thai Sweet Chili Sauce van Hot Thai Kitchen ↗️. Daar worden wel veel meer pepers gebruikt, en naast de gewone rode pepers zijn er ook Thaise pepers in de chilisaus verwerkt. Ik kan me voorstellen dat dit een authentiek pittige Thaise chilisaus is. De verhoudingen die ik heb gebruikt zijn heel anders. Zo gebruik ik minder pepers, meer water en minder azijn, wat resulteert in een mildere en minder zure chilisaus. Toch zijn de smaak en de dikte van de saus prima. Wil je een saus met een sterker en pittigere smaak? Voeg dan wat meer en wat pittigere pepers toe, en speel eventueel ook nog met de verhouding water - azijn.
Dit recept is genoeg voor ongeveer 250ml saus. In een afgesloten potje blijft het in de koelkast nog maanden goed.
Tips
voor 250 ml
Pureer de pepers en knoflook samen met het water tot de peper in kleine stukjes is gehakt. Het hoeft geen glad mengsel te worden
Giet het mengsel in een kleine pan met dikke bodem. Meng de suiker, azijn en zout erdoorheen en verhit totdat het zachtjes pruttelt. Laat dit 5 minuten pruttelen en roer af en toe. Zorg er vooral voor dat de saus niet aan de zijkant van de pan brandt. Als dit wel dreigt te gebeuren kun je het met een bakkerskwast met wat water van de randen afborstelen
Maak terwijl de saus pruttelt een papje van het aardappelzetmeel met 1 of 2 eetlepels water. Voeg dit al roerend toe aan de saus. Blijf roeren tot de saus weer kookt
Haal de saus van het vuur af en laat het een beetje afkoelen. Proef en breng zo nodig verder op smaak. Doe de saus in een potje en laat het verder afkoelen. De saus zal nog verder indikken als het afkoelt
De saus blijft in de koelkast een paar maanden goed