Foto van een potje met homemade sweet chilisaus

Homemade sweet chilisaus

Saus
Met dit recept hoef je geen zoetzure chilisaus meer in de winkel te kopen. Het is makkelijk, snel klaar en heel lang houdbaar
voorbereiden

5min

koken

10min

totaal

15min

Sweet chilisaus is bij veel gerechten lekker. Het bekendste is natuurlijk als saus bij een loempia, maar ook op een wrap of poké bowl is chilisaus erg lekker. In de supermarkt - en zeker in de toko - zijn er ontzettend veel varianten te koop, maar chilisaus zelf maken is ook erg makkelijk. Met maar een paar ingrediënten maak je in een kwartier je eigen sweet chilisaus.

De methode voor dit recept heb ik gebaseerd op die in dit recept voor Homemade Thai Sweet Chili Sauce van Hot Thai Kitchen ↗️. Daar worden wel veel meer pepers gebruikt, en naast de gewone rode pepers zijn er ook Thaise pepers in de chilisaus verwerkt. Ik kan me voorstellen dat dit een authentiek pittige Thaise chilisaus is. De verhoudingen die ik heb gebruikt zijn heel anders. Zo gebruik ik minder pepers, meer water en minder azijn, wat resulteert in een mildere en minder zure chilisaus. Toch zijn de smaak en de dikte van de saus prima. Wil je een saus met een sterker en pittigere smaak? Voeg dan wat meer en wat pittigere pepers toe, en speel eventueel ook nog met de verhouding water - azijn.

Dit recept is genoeg voor ongeveer 250ml saus. In een afgesloten potje blijft het in de koelkast nog maanden goed.

Tips

  • De sweet chilisaus wordt nog iets dikker als hij afkoelt.
  • Voeg ook eens wat gember toe
  • De scherpte van rode pepers kan erg verschillen. Proef van tevoren een klein stukje om de scherpte te bepalen en pas aan de hand daarvan de hoeveelheid pepers aan.
  • Met 4 pepers resulteerde dit recept in een mild-pittige zoetzure chilisaus. Je kunt de hoeveelheid pepers verdubbelen zonder de overige ingrediënten aan te passen.
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 250 ml

  • 4
    spaanse pepers in grove stukken of meer (en andere) naar smaak
  • 1 teentje
    knoflook in grove stukken
  • 80 g
    kristalsuiker
  • 125 ml
    azijn
  • 125 ml
    water
  • 0.5 tl
    zout
  • 2 tl
    aardappelzetmeel

Bereiding

stap 1

Pureer de pepers en knoflook samen met het water tot de peper in kleine stukjes is gehakt. Het hoeft geen glad mengsel te worden

stap 2

Giet het mengsel in een kleine pan met dikke bodem. Meng de suiker, azijn en zout erdoorheen en verhit totdat het zachtjes pruttelt. Laat dit 5 minuten pruttelen en roer af en toe. Zorg er vooral voor dat de saus niet aan de zijkant van de pan brandt. Als dit wel dreigt te gebeuren kun je het met een bakkerskwast met wat water van de randen afborstelen

stap 3

Maak terwijl de saus pruttelt een papje van het aardappelzetmeel met 1 of 2 eetlepels water. Voeg dit al roerend toe aan de saus. Blijf roeren tot de saus weer kookt

stap 4

Haal de saus van het vuur af en laat het een beetje afkoelen. Proef en breng zo nodig verder op smaak. Doe de saus in een potje en laat het verder afkoelen. De saus zal nog verder indikken als het afkoelt

stap 5

De saus blijft in de koelkast een paar maanden goed