Foto van Hasselback aardappels uit de airfryer

Hasselback aardappels uit de airfryer

Bijgerecht
Hasselback aardappels zijn aardappels uit de oven met een shortcut. Deze feestelijke aardappels zijn stiekem makkelijker dan wanneer je ze bakt
voorbereiden

10min

koken

40min

totaal

50min

Bij sommige gerechten, en al helemaal tijdens de feestdagen, wil je liever geen gekookte aardappels serveren. Hoewel dat op zijn tijd ook ontzettend lekker is, past het soms minder goed. Het voornaamste nadeel van gebakken aardappels en aardappels uit de oven is dat het best veel tijd kost. Hasselback aardappels zien er heel feestelijk uit, zijn makkelijker én zijn uit de airfryer sneller klaar dan gebakken aardappels. Win win.

Hasselback is een techniek waarbij je een ingrediënt in dunne plakjes snijdt, maar niet helemaal tot het einde. De techniek dankt zijn naam aan het restaurant Hasselbacken in Stockholm, waar Hasselback aardappels al in de jaren '40 op het menu stonden. Het resultaat ziet er misschien imposant uit, de techniek zelf is verrassend simpel. Leg het ingrediënt dat je wilt hasselbacken tussen twee houten lepels (ik gebruik eetstokjes) en maak vlak naast elkaar diepe inkepingen tot je de lepels raakt. Probeer de plakjes zo dun mogelijk te houden.

Tips

  • Gebruik voor hasselback aardappels wat kleinere aardappels die het liefst een beetje langwerpig van vorm zijn. Licht kruimige aardappels werken het beste
  • Dit recept biedt een basis. Wat mij betreft heeft het niet veel meer nodig dan olijfolie, peper en zout, maar voeg vooral voor of na het bakken extra smaakgevers toe
  • Heb je geen airfryer? Hasselback aardappels zijn net zo makkelijk in de oven te maken. Het duurt dan wel iets langer; houd rekening met een baktijd van een uur
  • Je kunt de aardappels een dag van tevoren maken. Bewaar ze in de koelkast, en verwarm ze voordat je ze opdient ongeveer 10 minuten in de airfryer tot ze weer helemaal doorgewarmd zijn
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 1 kg
    licht kruimige aardappelen geboend
  • olijfolie
  • peper en zout

Smaakgevers naar keuze

  • tijm
  • rozemarijn
  • knoflook
  • chilivlokken

Bereiding

stap 1

Leg een aardappel in de lengte tussen twee houten lepels. Maak inkepingen op maximaal 0,5cm afstand van elkaar tot je mes de lepels raakt. Herhaal dit tot je alle aardappels ingesneden hebt

stap 2

Besprenkel de aardappels royaal met olijfolie, peper, zout en eventuele smaakgevers. Wrijf het goed in en zorg dat het ook in de inkepingen komt

stap 3

Zet de airfryer op 180°C en bak de aardappels in 40 tot 45 gaar. Grote aardappels hebben iets meer tijd nodig dan kleine

handige producten voor dit recept
lees meer over