10min
40min
50min
Bij sommige gerechten, en al helemaal tijdens de feestdagen, wil je liever geen gekookte aardappels serveren. Hoewel dat op zijn tijd ook ontzettend lekker is, past het soms minder goed. Het voornaamste nadeel van gebakken aardappels en aardappels uit de oven is dat het best veel tijd kost. Hasselback aardappels zien er heel feestelijk uit, zijn makkelijker én zijn uit de airfryer sneller klaar dan gebakken aardappels. Win win.
Hasselback is een techniek waarbij je een ingrediënt in dunne plakjes snijdt, maar niet helemaal tot het einde. De techniek dankt zijn naam aan het restaurant Hasselbacken in Stockholm, waar Hasselback aardappels al in de jaren '40 op het menu stonden. Het resultaat ziet er misschien imposant uit, de techniek zelf is verrassend simpel. Leg het ingrediënt dat je wilt hasselbacken tussen twee houten lepels (ik gebruik eetstokjes) en maak vlak naast elkaar diepe inkepingen tot je de lepels raakt. Probeer de plakjes zo dun mogelijk te houden.
Tips
voor 4 personen
Leg een aardappel in de lengte tussen twee houten lepels. Maak inkepingen op maximaal 0,5cm afstand van elkaar tot je mes de lepels raakt. Herhaal dit tot je alle aardappels ingesneden hebt
Besprenkel de aardappels royaal met olijfolie, peper, zout en eventuele smaakgevers. Wrijf het goed in en zorg dat het ook in de inkepingen komt
Zet de airfryer op 180°C en bak de aardappels in 40 tot 45 gaar. Grote aardappels hebben iets meer tijd nodig dan kleine