10min
80min
1u30min
Op Amerikaanse receptensites kom je veel recepten tegen met pompoenpuree, meestal uit blik. In Nederland is het nog best ingewikkeld om pompoenpuree uit blik te vinden, maar gelukkig is het ook makkelijk zelf te maken. Deze pompoenpuree uit Flavour van Ottolenghi is overigens totaal niet vergelijkbaar met die uit blik, en zou ik ook zeker niet als vervanger daarvoor inzetten.
Voor deze pompoenpuree meng je de pompoen eerst met smaakgevers, waarna je hem langzaam in de oven roostert. Hierdoor kost het wel wat tijd, maar eigenlijk heb je er bijna geen werk aan. Het resultaat is een grove, maar toch ook heel zachte pompoenpuree met een lekker kruidige smaak. De miso maakt het nog iets specialer en zorgt voor wat umami-smaak.
Deze puree van geroosterde pompoen kan heel goed als bijgerecht met kerst. Maar hij is ook erg lekker op een toastje, of als onderdeel van een borrelplank. De puree is geschikt om vooraf te maken. Maak het niet langer dan een dag van tevoren en warm het vlak voor het serveren op. Het is ook geschikt om in te vriezen.
Tips
voor 4 personen
Verwarm de oven voor op 220°C. Bedek een ovenschaal waar alles zo goed mogelijk inpast (zie tip 3) met een velletje bakpapier
Doe alle smaakgevers, behalve de rode peper en limoen in een grote kom en meng het door elkaar. Roer hier de stukjes pompoen en rode peper doorheen
Verdeel de pompoenstukjes over de ovenschaal en dek het af met aluminiumfolie. Rooster de pompoen 40 minuten in de oven. Verwijder de folie en rooster de pompoen nog 35 tot 40 minuten tot hij heel gaar is en de bovenkant van de pompoen bruin ziet
Haal de pepers uit ovenschaal en snijd ze in ringetjes. Prak de pompoen met een vork of een pureestamper tot een grove puree. Zorg ervoor dat je de knoflook ook goed prakt en door de puree mengt
Besprenkel met het sap van 1 limoen en wat extra olijfolie. Garneer met de ringetjes rode peper en limoenrasp. Snijd de overgebleven limoen in partjes en serveer het erbij