30min
45min
1u15min
Hoewel mijn voorkeur over het algemeen uitgaat naar wat eenvoudigere gerechten, is dit gerecht wat bewerkelijker. Het recept is niet per se moeilijk, maar bevat wat meer handelingen en het duurt even voordat het op tafel staat. Dat komt met name doordat het recept uit 3 opzichzelfstaande onderdelen bestaat, waarbij vooral de knolselderij wat tijd en aandacht kost. De combinatie is dan weer wel heel goed, dus wat mij betreft is het zo af en toe wel de moeite waard.
Het recept is geïnspireerd op dit recept op BBC goodfood ↗️. De knolselderij wordt gekaramelliseerd in de oven met een glaze van Gochujang, een Koreaanse peperpasta met een heel specifieke smaak. In de oven wordt de knolselderij bijna steak-achtig. De pittigheid van de geroosterde knolselderij combineert erg goed met de romigheid van de bonen en de frisse salsa van groene appel.
Voor de groene salsa heb je een keukenmachine nodig.
Tips
voor 3 personen
Verwarm de oven voor op 200°C. Bedek een bakplaat met bakpapier en strooi daar de zeezoutvlokken overheen. Verdeel de knolselderij over het zout en bak het 15 minuten bovenin de oven
Maak ondertussen de pittige glaze. Meng de gochujang, olie, citroensap, maizena met 2 eetlepels water en een snuf zout in een pannetje. Verwarm dit al roerend op laag vuur en blijf roeren tot het glad is
Haal de knolselderij uit de oven en laat deze iets afkoelen. Verwijder het overtollige zout en dip de knolselderij in de glaze. Zorg dat elk stuk helemaal bedekt is. Gooi het zout op de bakplaat weg en leg de knolselderij weer terug op het bakpapier. Doe de knolselderij terug in de oven. Bestrijk de knolselderij na 10 minuten met een extra laag glaze en bak nog 10 minuten.
Begin ondertussen met de zwarte bonen. Verhit hiervoor de olie in de pan en bak de komijn en het laurierblaadje tot de komijnzaadjes beginnen te sissen. Voeg de ui en korianderstelen, en gemalen koriander toe en bak het tot de uien zacht en goudkleurig zijn, ongeveer 5 tot minuten. Voeg de bonen inclusief het vocht toe, samen met een snuf zout, en roer alles door elkaar. Breng aan de kook en laat dit zachtjes pruttelen tot het meeste vocht verdampt is. Roer af en toe door
Bestrijk de knolselderij nog een keer met glaze. Strooi de sesamzaadjes eroverheen en bak het nog eens 10 minuten in de oven. Houd het goed in de gaten, want het kan nu opeens snel gaan
Doe de appel, groene peper, pompoenzaadjes en het limoensap in de foodprocessor en pulse het een aantal keer tot een salsa. Voeg de olie toe en pulse nog een paar keer om het goed te mengen. Breng op smaak met zout en peper