Foto van een kom geroosterde pompoensoep met kokosmelk, gegarneerd met verse koriander en zwarte peper

Geroosterde pompoen­soep met kokosmelk

Soep | Voorgerecht | Lunch
Met maar een paar ingrediënten tover je deze heerlijke vegan geroosterde pompoensoep op tafel. Dit basisrecept leent zich om lekker veel te variëren.
voorbereiden

15min

koken

1u

totaal

1u15min

Bij de herfst hoort pompoensoep. In dit plantaardige recept is de room die je in veel recepten voor pompoensoep tegenkomt vervangen met kokosmelk. De combinatie van kokosmelk met geroosterde pompoen is op zichzelf al erg lekker en biedt een goede basissoep.

Voor deze soep rooster je de pompoen eerst in de oven, waardoor hij extra veel smaak krijgt. De kokosmelk maakt de soep lekker romig. Eigenlijk heb je daarnaast niet veel extra meer nodig. Breng de soep goed op smaak met peper en zout en je hebt een heerlijke kom soep zonder poespas. Heb je zin in een wat rijkere smaak? Wat gember en chilivlokken zullen zeker niet misstaan. Of ga op de kruidige tour en voeg wat kaneel en nootmuskaat toe.

De soep is lekker als voorgerecht of als verwarmende lunch. Serveer er dan een snee goed brood bij en eventueel een groene salade.

  • Hoewel de soep nog steeds heel lekker wordt als je het niet doet, is het wel echt aan te raden om de binnenkant van de pompoen in te smeren met olie voordat deze de oven in gaat. De pompoen heeft anders de neiging om iets teveel uit te drogen
  • Heb je geen tijd om 3 kwartier te wachten tot de pompoen klaar is? Schil deze dan en kook het in 10-15 minuten gaar
  • De schil van de hokkaido-pompoen is vrij dun en laat zich niet altijd even gemakkelijk van de pompoen pellen nadat deze in de oven is geweest. In dat geval is het soms makkelijker om het vruchtvlees met een lepel van de schil af te schrapen
  • Voor dit recept heb je een staafmixer nodig
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 6 kommen

  • 1
    pompoen gehalveerd en de zaden verwijderd bv. hokkaido of flespompoen
  • 2 el
    olijfolie
  • 2
    sjalotjes
  • 2 teentjes
    knoflook gesnipperd
  • 500 ml
    bouillon
  • 1 blik
    kokosmelk
  • peper en zout

add-ins voor oosterse soep

  • chilivlokken
  • gember
  • komijnzaad
  • korianderzaad
  • verse koriander

add-ins voor kruidige soep

  • kaneel
  • nootmuskaat

Bereiding

stap 1

Verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Smeer de beide helften van de pompoen in met olijfolie en leg ze met de snijkant naar beneden op de bakplaat. Rooster ongeveer 40 tot 45 minuten in de oven, tot je met een vork makkelijk door de schil kunt prikken. Verwijder de schil en zet opzij

stap 2

Verhit de overgebleven olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur. Fruit hierin de sjalot en knoflook.

stap 3

Voeg als de sjalot en knoflook bruin beginnen te worden de bouillon, kokosmelk en pompoen toe. Breng aan de kook

stap 4

Pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Breng goed op smaak met peper en zout. Verhit de soep opnieuw tot het kookt en laat de soep nog 5 minuten zachtjes pruttelen

handige producten voor dit recept