Foto van gemengde paddenstoelenvulling met hazelnoten op een schaal

Gemengde padden­stoelen­vulling met hazel­noten

Bijgerecht
Geïnspireerd op vulling die gebruikt wordt om met kerst een kalkoen mee te vullen, maar dan op zichzelf als bijgerecht. Lekker feestelijk!
voorbereiden

10min

koken

1u

totaal

1u10min

Op zoek naar lekkere plantaardige recepten voor kerst kwam ik dit recept voor vulling van paddenstoelen van Jamie Oliver tegen ↗️. Geïnspireerd op het mengsel dat je normaalgesproken gebruikt om een gevulde kalkoen mee te maken, maar dan om zo op te eten.

Het resultaat lijkt een beetje op geroosterd brood met jus, paddenstoelen en lekker veel kruiden. Gecombineerd met een nootje zodat je ook nog iets lekker knapperigs hebt. Wat mij betreft een perfect bijgerecht voor kerst, wat door het brood ook nog best vult.

Tips

  • In plaats van gedroogd eekhoorntjesbrood kun je ook andere gedroogde paddenstoelen gebruiken. Het weekvocht van gedroogde paddenstoelen is wel echt essentieel voor de smaak. Als je dit echt niet kunt vinden zou je kunnen proberen om wat paddenstoelenbouillon toe te voegen
  • Komt er tijdens het bakken erg veel vocht uit de paddenstoelen? Schep dan alvast wat van het vocht bij het brood
  • Ik vind het het lekkerst om brood met korst te gebruiken. Wil je liever een zachter eindresultaat? Haal de korst er dan af
  • In plaats van hazelnoten kun je ook pecannoten gebruiken
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 10 g
    gedroogd eekhoorntjesbrood of andere gedroogde paddenstoelen
  • 2 el
    olie
  • 1
    sjalotje gesnipperd
  • 2 teentjes
    knoflook gesnipperd
  • 250 g
    champignons grof gehakt
  • 150 g
    gemengde paddenstoelen grof gehakt bijvoorbeeld oesterzwammen en shiitake
  • verse tijm blaadjes geplukt een paar takjes
  • 1
    laurierblad vers of gedroogd
  • 125 g
    oud brood in kleine stukjes gesneden of gescheurd bijvoorbeeld zuurdesem
  • 50 g
    hazelnoten
  • 0.5 bosje
    bladselderij bladeren grof gehakt of bladpeterselie
  • peper en zout

Bereiding

stap 1

Doe voordat je begint met de rest van de voorbereiding het gedroogd eekhoorntjesbrood in een kommetje en giet er 150ml kokend water overheen. Zet opzij

stap 2

Verhit de olie in een grote koekenpan en op laag tot middelhoog vuur. Bak de sjalot en knoflook ongeveer 5 minuten in de olie tot de sjalot zacht is maar nog geen kleur heeft

stap 3

Giet het geweekte eekhoorntjesbrood af terwijl je het vocht opvangt. Dit heb je later nog nodig. Snijd het eekhoorntjesbrood iets kleiner en voeg dat samen met de andere paddenstoelen, tijm, laurier en een snuf zout toe aan de pan. Bak dit tot de paddenstoelen bruin en gaar zijn

stap 4

Verwarm de oven voor op 190°C en vet een ovenschaal in. Doe de paddenstoelen in een grote kom en laat volledig afkoelen. Rooster ondertussen de hazelnoten lichtjes in een pan en hak ze grof

stap 5

Voeg, als de paddenstoelen zijn afgekoeld het brood, hazelnoten, en driekwart van de bladselderij toe. Roer eerst de helft van het paddenstoelenvocht erdoorheen. Lijkt het te droog? Voeg dan wat extra toe. Breng op smaak met peper en zout

stap 6

Doe het mengsel in de ovenschaal en dek deze af met aluminiumfolie. Bak dit 35 minuten in de oven. Haal daarna het aluminiumfolie eraf en bak het nog 5 tot 10 minuten tot de bovenkant bruin is

stap 7

Garneer met de overgebleven bladselderij