Foto van een bordje met gegrilde wortels met dille en hazelnoot. Ook lekker van de barbecue.

Gegrilde worteltjes met dille en hazelnoot

Bijgerecht
Maak wortels extra speciaal door ze te grillen in de grillpan of op de barbecue. De combinatie met dille en hazelnoot maakt het nog specialer
voorbereiden

10min

koken

20min

totaal

30min

Rukmini Iyer, bekend van onder andere De Groene Bakplaat ↗️, heeft ook een barbecueboek: De Groene Barbecue ↗️. Dit boek staat vol met heerlijke vegetarische en veganistische barbecuerecepten. Veel van deze gerechten zijn echter ook heerlijk uit de grillpan, zoals ook dit recept voor gegrilde wortels.

Dit gerechtje is heerlijk kruidig door de combinatie van koriander, komijn en dille. De dressing met citroen en hazelnoot geeft het een extra bite. Het misstaat ook zeker niet bij een barbecue, waarvoor je extra veel worteltjes kunt voorbereiden en tijdens het barbecueën zelf zo af en toe weer een batch kunt grillen.

Tips

  • Voor worteltjes met meer bite, maar wel de grillsmaak kun je de stap om ze te koken overslaan
  • Gebruik verse dille in plaats van gedroogde
  • Verwarm de grillpan goed voor voordat je de worteltjes erop legt. Een grillpan zonder anti-aanbaklaag heeft ongeveer 5 minuten op laag vuur voorverwarming nodig voordat de hitte echt goed in de pan zit. Een grillpan met anti-aanbaklaag is niet geschikt om voor te verwarmen
  • Grill de wortels op de bbq
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.
Deze pagina bevat affiliate links. Als je via een van deze links iets bestelt ontvang ik daar mogelijk een vergoeding voor. Dit houdt Plantproef in de lucht. Het kost jou niets extra.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 300 g
    kleine wortels schoongemaakt of winterpeen in de lengte in kwarten
  • 1 tl
    korianderzaad
  • 1 tl
    komijnzaad
  • 1 tl
    gerookt paprikapoeder
  • 1 el
    olijfolie
  • 0.5 tl
    zeezoutvlokken

voor de dressing

  • 1 el
    olijfolie
  • 1 el
    ahorn- of agavesiroop
  • 0.5
    citroen sap van
  • snufje
    zeezoutvlokken
  • 1 tl
    dille of 10g grof gehakte verse dille
  • 30 g
    hazelnoten grof gehakt

Bereiding

stap 1

Kook de wortels 3-5 minuten voor, afhankelijk van de grootte. Houd 3 minuten aan voor in kwarten gesneden winterpeen en 5 minuten voor hele worteltjes. Laat uitlekken en doe in een kom

stap 2

Stamp het koriander- en komijnzaad fijn met een vijzel. Meng het samen met het gerookt paprikapoeder, olijfolie en zeezoutvlokken door de wortels

stap 3

Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Breng de smaken eventueel extra in balans met wat extra zout of citroensap

stap 4

Gril de worteltjes op niet te hoge temperatuur in ongeveer een kwartier gaar. Keer af en toe om. Serveer met de hazelnoot-dille dressing

handige producten voor dit recept
Productfoto van De Groene Barbecue van Rukmini Iyer

De Groene Barbecue - Rukmini Iyer

Productfoto van een vierkante Staub grillpan met handvatten

Gietijzeren Grillpan