5min
20min
25min
In tegenstelling tot de champignonsoep met boekweit is deze soep niet helder, maar juist gebonden. Wel is ook in dit recept een graan verwerkt: witte basmatirijst. Dit verwacht je niet direct in soep, maar sinds ik het Jamie Oliver ooit op televisie aan champignonsoep heb zien toevoegen ben ik om. Het is een ontzettend goede truc om je champignonsoep extra romig en vullend te krijgen.
Deze soep is dan ook gebaseerd op een recept van Jamie Oliver ↗️. Hij serveert er croutons met blauwe kaas, appel en walnoot bij, maar ook zonder dat is het een heerlijke soep. Jamie suggereert dat het in 15 minuten klaar is, maar inclusief snijwerk en de kooktijd van de rijst heb je 10 minuten langer nodig. Het is alsnog een soep die lekker snel op tafel staat, en ook nog heel makkelijk is. Je kunt de champignons iets korter bakken, maar eigenlijk vind ik het de extra baktijd wel gewoon waard.
Tips
voor 4 personen
Verhit de olie in een soeppan op middelhoog vuur. Fruit de ui samen met een snuf zout tot hij glazig begint te zien. Bak de knoflook en tijm een halve minuut mee
Voeg de champignons toe en bak ze mee tot ze bruin kleuren en hun vocht beginnen te verliezen. Roer de rijst erdoorheen en bak alles nog 1 à 2 minuten al roerend door
Voeg de bouillon toe, roer nog een keer goed door en breng aan de kook. Laat de soep met een deksel op de pan zachtjes pruttelen tot de rijst klaar is. Bak intussen de achtergehouden champignons bruin
Schenk de plantaardige melk in de pan en blend de soep in de blender of met een staafmixer tot hij heel glad is. Breng op smaak met peper en zout. Garneer met de gebakken champignons en wat extra tijm