10min
35min
45min
Dit recept voor gado-gado heeft andere ingrediënten én een andere bereidingswijze dan de Indonesische gado-gado. Het bevat groenten die in Nederland alleen in het najaar verkrijgbaar zijn die je roostert in de oven. De gebakken knolselderij combineert erg goed met de pindasaus. Door de combinatie met aardappel en gerookte tofu is deze gado-gado een complete maaltijd.
Je kent Gado-gado misschien wel als een gerecht dat je bij de Chinees bestelt. Een lekker groentengerecht met pindasaus. gado-gado is van oorsprong een Indonesisch gerecht, dat daar wel iets anders is dan wat je bij onze Chinees aantreeft. Op Java wordt het ook koud als salade gegeten. Dit recept, geïnspireerd op de gado-gado uit Azië van Meera Sodha, is, zoals wel meer recepten uit dat boek, niet authentiek. Het is een variant met knolselderij en boerenkool die je roostert in de oven. Hierdoor wordt de boerenkool lekker crispy. Perfect dus voor de herfst en winter.
Dit is een opzichzelfstaand gerecht en heeft geen rijst nodig. Het mag natuurlijk wel. Of serveer het met deze nasi goreng. Wil je het nog completer maken? Serveer er dan taugé en emping of cassave kroepoek bij.
Tips
voor 4 personen
Verwarm de oven voor op 220°C. Bedek een bakplaat met bakpapier. Meng de knolselderij en aardappel in een grote kom met een goede snuf zout en een eetlepel olie en verdeel het over de bakplaat. Bak 25 minuten in de oven tot de groenten bruin beginnen te kleuren
Bereid ondertussen de kool voor. Doe deze in dezelfde bak als de groenten en een halve eetlepel olie. Kneed de boerenkool een paar minuten door. Hierdoor komen de sappen vrij en bakt het veel mooier in de oven
Maak de dressing door alle ingrediënten in de blender of met een staafmixer te mengen tot een gladde massa. De dikte van de saus kun je zelf bepalen. Ik vind het het lekkerst als het iets wateriger is dan pindasaus, maar nog niet zo dun als een dressing
Haal de groenten uit de oven en keer ze om. Voeg de boerenkool toe en bak nog 8 minuten in de oven. Hussel halverwege door, zodat de bovenkant niet aanbrandt. Houdt voorgesneden boerenkool extra goed in de gaten
Bak ten slotte de tofu. Verhit een eetlepel olie in een anti-aanbakpan en bak de gerookte tofu 2 minuten per kant
Haal de groenten uit de oven en leg ze op een serveerschaal. Verdeel de plakjes gerookte tofu erover. Maak af met de gado-gado dressing