Foto van zelfgemaakte plantaardige kaneelbroodjes op een bordje

De makkelijkste kaneel­broodjes

Tussendoortje | Ontbijt
Kaneelbroodjes zijn ontzettend lekker. Met dit recept bak je ze zelf. Lekker als tussendoortje of bij het ontbijt of brunch.
voorbereiden

1u30min

koken

25min

totaal

1u55min

Ik ben dol op kaneel, en zo ook op kaneelbroodjes. Ik had er nooit over nagedacht om ze zelf te maken, want ik ben eigenlijk niet zo goed in bakken. Het komt allemaal veel te precies en timing en techniek zijn dan ook nog een dingetje. Zoals ook wel duidelijk is op de website ben ik meer van de gerechten waarbij een beetje meer van het een of ander niet per se problematisch is.

Toch wil ik ook graag een lekker paasontbijt, en in mijn zoektocht naar recepten daarvoor kwam ik een recept voor "The World's Easiest (VEGAN) Cinnamon Rolls" ↗️ tegen op Minimalist Baker. Deze site heeft wel vaker ontzettend makkelijke en lekkere recepten, dus het was zeker wel de moeite waard om te proberen. Ik vond de kaneelbroodjes zelf erg geslaagd. Verwacht niet dat ze lijken op de kaneelbroodjes van de bakker of de supermarkt. Ze zijn veel broodachtiger van structuur en zijn een stuk minder zoet en vet. Daardoor passen ze ook goed bij een ontbijt of brunch.

De enige aanpassing die ik in dit recept heb gedaan is dat ik in plaats van rietsuiker basterdsuiker heb gebruikt, omdat ik dat in huis had. En omdat ik kaneel zo lekker vind heb ik daar wat extra van toegevoegd.

Deze kaneelbroodjes zijn een heerlijk tussendoortje, maar dus ook erg lekker bij een paasontbijt of -brunch.

Tips

  • De verhouding bloem - vocht is nooit helemaal precies te zeggen. Voeg als het deeg te droog is wat extra amandelmelk toe, of als het te plakkerig is wat extra bloem. Het moet een makkelijk kneedbaar deeg zijn
  • Rol het deeg niet de dik uit. Je wilt zoveel mogelijk laagjes creëren bij het oprollen
  • Check voordat je het deeg besmeert met de boter (stap ...) of het niet aan het aanrecht zit vastgeplakt
  • Je kunt de broodjes de dag van tevoren maken t/m stap 4. Dek het af bewaar ze in de koelkast. Laat ze voordat je ze gaat bakken op kamertemperatuur komen en ga verder met stap 5
  • De broodjes zijn warm het lekkerst, maar eventueel 2-3 dagen in een afgesloten bak te bewaren
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 10 broodjes

voor het deeg

  • 50 g
    plantaardige boter
  • 240 ml
    amandelmelk
  • 7 g
    instantgist 1 zakje
  • 1 el
    basterdsuiker
  • 0.25 tl
    zout
  • 375 g
    tarwebloem

voor de kaneelvulling

  • 40 g
    plantaardige boter gesmolten
  • 2 el
    basterdsuiker
  • 1 el
    kaneel

voor de topping

  • 20 g
    plantaardige boter gesmolten

Bereiding

stap 1

Verhit de melk en boter in een pannetje tot de boter is gesmolten. Het mag zeker niet koken. Haal eventueel het pannetje al van het vuur voordat de boter helemaal gesmolten is, het smelt wel verder door de warmte van de melk

stap 2

Giet de melk en boter over in een grote kom en laat het afkoelen tot ongeveer 40 graden - je moet het makkelijk aan kunnen raken zonder dat het te heet voelt - en strooi het gist eroverheen. Laat dit 10 minuten activeren. Meng daarna de suiker en zout erdoorheen

stap 3

Voeg steeds ongeveer 1/6e deel van de bloem toe en roer het door de melk en boter. Doe dit tot het deeg te dik wordt om te roeren. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het een paar keer door. Voeg als het deeg te nat of juist te droog is voorzichtig wat extra bloem of amandelmelk toe. Kneed niet te lang, want dat worden de kaneelbroodjes minder fluffy. Vet een grote kom in met neutrale olie, dek het af met folie en laat het deeg ongeveer een uur rijzen, tot het verdubbeld is in volume

stap 4

Bestrooi een werkblad licht met bloem en rol het deeg tot een rechthoek van ongeveer een halve centimeter dik. Bestrijk het met de boter en bestrooi met de suiker en kaneel. Rol het strak op en snijdt het met een gekarteld mes in 10 stukken. Leg de rolletjes in een ingevette ovenschaal met de snijkant naar beneden

stap 5

Bestrijk de kaneelbroodjes met gesmolten boter en dek het af zodat het nog even kan rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 175°C

stap 6

Bak de broodjes in 25-30 minuten in de oven. Laat een paar minuten afkoelen voordat je ze serveert. Ze zijn warm het lekkerst

lees meer over