5min
35min
40min
Met slecht weer heb je vaak opeens zin in kom lekker warme soep, maar niet om naar buiten te gaan. Dit recept voor rode linzensoep van Ottolenghi bevat alleen maar ingrediënten die of lang houdbaar zijn, of die je sowieso in huis wilt hebben (ui, knoflook, gember). Het is een stevige soep met lekker veel smaak die lekker romig is door de kokosmelk. Ottolenghi adviseert de soep niet te blenden, en dat ben ik met hem eens. Mocht je wel liever een gladde soep willen, dan kan dat natuurlijk alsnog.
Er zijn eindeloos veel recepten voor een curry of dal met linzen en kokosmelk. Dit recept voor curry-linzensoep met kokosmelk kun je zien als een soort dunne versie van dal. Terwijl je bij een curry toch vaak op zijn minst een kom rijst wilt eten, doet dit gerecht het heel goed op zichzelf.
Dit recept is gebaseerd op de linzen-tomatensoep met kerrie en kokos uit SIMPEL van Ottolenghi. Het gerecht is ook echt simpel. Er is weinig snijwerk, het is goed van tevoren te maken, en blijft in de vriezer ongeveer een maand goed. Maak dus gerust meer.
voor 4 personen
Verhit de olie in een ruime pan met dikke bodem. Bak de ui in ongeveer 8 minuten bruin. Roer regelmatig zodat het niet aanbakt
Voeg de currypoeder, knoflook, gember en chilivlokken toe en roer even door. Roer daarna de rode linzen erdoorheen en bak nog een minuutje mee
Voeg de koriandersteeltjes, tomatenblokjes, water, zout en peper toe en roer het goed door
Roer de kokosmelk met een garde tot het egaal is. Bewaar eventueel 4 eetlepels ter garnering, maar het is ook geen probleem om nu al alle kokosmelk toe te voegen
Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat het 25 minuten zachtjes pruttelen
Schep de soep in een kom en garneer met de (eventueel) bewaarde kokosmelk en de korianderblaadjes