5min
15min
20min
Eieren horen bij pasen. De paashaas verstopt eieren, en bij het paasontbijt of de paasbrunch staan er altijd één of meerdere bereidingen van ei op tafel. Nu is scrambled tofu een goed plantaardig alternatief voor ei, maar je hoeft je niet alleen maar tot tofu te beperken.
Dit recept gebruikt kikkererwten als eiwittenbron. Dit recept is geïnspireerd door een recept uit Isa Does It ↗️, een boek waar ik maar uit blijf koken. Helaas is dat boek ontzettend slecht verkrijgbaar, maar gelukkig geldt dat niet voor het minstens zo goede Veganomicon ↗️. Voor veel van haar recepten neemt Isa Chandra Moskowitz bekende en minder bekende Amerikaanse gerechten als uitgangspunt, en tovert die om tot een heerlijk plantaardig gerecht. Dat geldt ook voor dit recept. Door een groot deel van de kikkererwten te stampen heeft het resultaat wel iets weg van scrambled egg: vandaar chickpea scramble. De citroen en dille maken het gerecht helemaal af.
Het is, net als de meeste recepten van Isa Chandra Moskowitz, geen ingewikkeld gerechtje en ook lekker snel klaar. Zelf vind ik het het lekkerst met een beetje sla en kiemgroenten, maar het kan ook goed zonder.
Tips
voor 4 personen
Verhit 1 eetlepel olie in een pan met dikke bodem. Fruit de rode ui in 5 tot 7 minuten tot hij bruin begint te worden
Voeg de kikkererwten toe en bak even mee. Stamp ongeveer 3/4 van de kikkererwten fijn met een pureestamper of vork. Voeg de overgebleven eetlepel olie toe en roerbak de kikkererwten tot ze bruin beginnen te kleuren. Voeg de kurkuma en zwarte peper toe en roer alles nog even door
Roer een paar eetlepels water door de kikkererwten om te voorkomen dat ze te droog worden. Schuif ze naar één kant van de pan, en bak in het vrijgekomen deel de knoflook 30 seconden mee. Meng alles door elkaar
Voeg de dille en citroensap toe, breng op smaak met peper en zout en roer alles nog één keer door. Serveer op geroosterd brood