10min
1u
1u10min
Zelfgemaakte plantaardige burgers zijn altijd goed. Ze hebben alleen nog wel eens de neiging om op de bbq uit elkaar te vallen. Niet met dit recept! Doordat je de burgers eerst bakt in de oven tot ze eigenlijk al klaar zijn, is het resultaat veel steviger dan wanneer je dat niet doet. Het kost wel een half uurtje extra tijd, maar als je de oven aan laat staan na het garen van de ingrediënten is dat bijna niet noemenswaardig.
Barbecueën blijft leuk, en misschien vind ik een vegan bbq nog wel leuker dan een met vlees. Vooral zelfgemaakte burgers kun je zo gezond maken als je zelf wilt, en ook groenten van de barbecue zijn heerlijk. Nog een voordeel is dat ik me na een plantaardige barbecuemaaltijd met lekker veel groenten een stuk minder opgeblazen voel. Deze burger is dan wel weer redelijk machtig, maar ook heel voedzaam dankzij de witte bonen.
Net als wel meer plantaardige gerechten die geschikt zijn voor de bbq, komt ook dit recept uit De Groene Barbecue ↗️ van Rukmini Iyer. Het is nu eenmaal een heel leuk boek. Daarbij had ik niet eerder burgers op basis van witte bonen gezien, maar het blijkt erg goed te werken. Gecombineerd met salie en mosterd is het weer eens heel anders dan burgers met zwarte- of kidneybonen.
Tips
voor 6 burgers
Verwarm de oven voor op 180°C
Doe de aardappels samen met de ui, knoflook, peper, zeezout, salie en olijfolie in een kleine ovenschaal en meng door elkaar. Bak dit 30 minuten in de oven tot de aardappel gaar is. Laat de oven aan staan terwijl je de burgers maakt
Vis de teentjes knoflook uit de ovenschaal en knijp ze uit in de keukenmachine. Voeg de overige groenten uit de oven toe, samen met de witte bonen, mosterd en aardappelzetmeel. Pureer het tot een dikke puree. Niet te lang, want dan wordt het plakkerig. De pulse-knop kan hier handig voor zijn
Bedek een bakplaat met bakpapier. Vorm met twee lepels burgers van de puree. Dit is een klein beetje gedoe. De burgers zullen een beetje grillig worden, maar dat is niet erg
Bak de burgers 25 tot 30 minuten in de oven. Je kunt ze nu meteen eten, of later op de bbq grillen