5min
15min
20min
Pannenkoeken zijn te lekker om te moeten missen. Gelukkig zijn ze ook heel goed plantaardig te maken. Dit recept had ik eerder al een paar keer gemaakt en elke keer lukte het goed. Totdat ik op een gegeven moment weer wat losser in de verhoudingen werd en ook andere pannenkoekenrecepten ging uitproberen. Die recepten werken misschien heel goed voor pancakes of juist voor crepes, of als je gewoon heel goed bent in pannenkoeken bakken. Voor mij resulteerde het elke keer in een mislukking. Uiteindelijk kwam ik toch weer terug bij dit recept, en was het meteen weer raak.
In plaats van ei wordt in dit recept flax egg ↗️ op basis van lijnzaad gebruikt. Hierdoor bindt de pannenkoek beter, en wordt hij ook wat smeuïger. Daarnaast is lijnzaad ook nog eens heel gezond ↗️. Naast Omega-3 bevat het ook vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink en kalium.
De verhouding van dit recept kun je makkelijk aanpassen aan de hoeveelheid pannenkoeken die je maakt. Meng voor het flax egg 1 deel gemalen lijnzaad met 3 delen water. Gebruik ongeveer 1 flax egg per 200 gram bloem. Houdt voor het bloem en de melk een verhouding van 1:2 aan. Voeg als het deeg te dik is wat extra melk toe, of, als het juist te slap is, wat extra bloem.
Tips
voor 6 pannenkoeken
Maak als als eerste een flax egg door het lijnzaad en water door elkaar te roeren. Laat dit minimaal 5 minuten staan terwijl je de rest van het beslag mengt
Verhit een koekenpan op midden-hoog vuur. Zorg ervoor dat deze goed heet is voordat je begint met pannenkoeken bakken. Dit duurt even.
Roer in een kom de meel, melk en het zout met een garde tot een glad beslag. Meng hier het flax egg doorheen
Als de pan goed heet is kun je beginnen met bakken. De temperatuur kun je testen door een druppel water in de pan te laten vallen. Als deze door de pan danst is de temperatuur goed. Verdeel olie in de pan en wacht even tot deze ook goed warm is
Giet ongeveer een soeplepel beslag in de pan en verdeel dit. Bak elke pannenkoek een paar minuten per kant