30min
85min
1u55min
Bij een aardappelgratin denk je al snel aan room en kaas. Veel plantaardige alternatieven bevatten dan ook plantaardige room en een kaasvervanger. Zelf vind ik de meeste soorten vegan kaas niet erg lekker. Plantaardige room gebruik ik ook zelden. Deze gegratineerde aardappels worden lekker romig door het gebruik van kokosmelk. Gecombineerd met limoen worden het aardappels met een oosters tintje.
De basis voor dit recept is te vinden in Flavour van Ottolenghi. Het recept is wat versimpeld, maar met de toevoeging van pastinaak en prei. Zo krijg je een heerlijke winterse ovenschotel, die toch lekker fris is door de limoen. Eet het zo, combineer het met andere recepten zoals de pompoenpuree of combineer het met een salade.
Dit recept is niet veel werk en niet moeilijk, maar vergt wel wat planning. Zet de avond van tevoren of 's ochtends een blik kokosmelk in de koelkast, zodat het vocht en het vet scheiden. Hierdoor komt de kokoscrème bovenop te drijven. Reken er verder op dat je 2 uur voordat je wilt eten moet beginnen, want het moet bijna 1,5 uur in de oven. Zodra het in de oven zit hoef je bijna niets meer te doen.
Tips
voor 4 personen
Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit de olie in een ruime ovenbestendige pan. Fruit de sjalotjes en knoflook samen met een snufje zout 5 minuten tot de ui zacht begint te worden. Voeg de prei toe en bak nog 5 minuten mee
Doe de aardappelen en pastinaak in een ruime mengkom. Voeg de sjalotjes en prei toe en roer door elkaar.
Schep de laag kokoscrème uit het blik kokosmelk en meng dat samen met het limoensap en een goede snuf peper en zout voorzichtig door de aardappels.
Doe het mengsel terug in de pan. Leng de overgebleven kokosmelk aan tot je 300 ml vocht hebt. Roer hier het bouillonpoeder of halve bouillonblokje doorheen. Giet dit over de aardappelgratin
Dek de pan af met aluminiumfolie of (ovenbestendig) deksel en zet het 40 minuten in de oven. Verwijder het folie of deksel en giet er wat extra olijfolie overheen. Strooi nu ook het limoenrasp over de aardappels en bak het nog eens 40 minuten langer door. Verhoog de temperatuur naar 200°C en bak nog 5 minuten zodat de bovenste laag extra knapperig wordt