Foto van drie schaaltjes met Koreaanse bapsang: 1 met spinazie, 1 met pittige taugé en 1 met milde taugé

3x Koreaanse Banchang

Bijgerecht
Bij een Koreaanse maaltijd worden vaak verschillende bijgerechten, banchang, geserveerd. Met dit recept maak je er heel eenvoudig 3
voorbereiden

5min

koken

5min

totaal

10min

Bij een Koreaanse maaltijd horen bijgerechtjes: banchang. Vaak worden die in de loop van de week gemaakt en blijft er steeds wat over, waardoor je vaak genoeg keuze hebt. Als je niet dagelijks Koreaans eet heb je waarschijnlijk geen voorraadje banchang in je koelkast, en kost het vaak wat meer tijd om toch allemaal lekkere bijgerechten bij je maaltijd te serveren. In het Basisboek Korea van Caroline Hwang ↗️ staan verschillende recepten voor banchang. Dit is een combinatie van twee van die recepten, gecombineerd met een recept op koreanbapsang.com ↗️.

Toch is dit nog steeds een heel simpel recept, waar je door te variëren met groenten en ingrediënten in een handomdraai 3 verschillende banchang maakt. De ingrediënten komen grotendeels overeen, maar toch smaken de gerechtjes allemaal anders. De basis bestaat uit lente-ui, knoflook, sesamolie en sesamzaad. Voor een scherpere variant voeg je een theelepel sojasaus en een halve theelepel gochugaru toe.

Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 3 personen

  • 100 g
    verse (baby-)spinazie grove spinazie in iets kleinere stukken gehakt
  • 1
    lente-ui fijngehakt
  • 1 teentje
    knoflook fijngehakt
  • 3 tl
    sesamolie
  • 1.5 tl
    sesamzaad
  • zout
  • 100 g
    tauge
  • 1 tl
    sojasaus
  • 0.5 tl
    gochugaru (koreaanse chilivlokken)

Bereiding

stap 1

Het is het makkelijkst om eerst de banchang met spinazie te maken, daarna de milde versie voor taugé en als laatste de pittige variant. Hierdoor heb je maar één mengkom nodig die je tussendoor niet hoeft af te wassen

stap 2

Blancheer de spinazie 2 minuten tot het geslonken is. Doe het in een vergiet en knijp er zoveel mogelijk vocht uit

stap 3

Verdeel de lente-ui en knoflook in 3 gelijke delen. Doe 1/3e deel in de mengkom en meng er 1 theelepel sesamolie en een halve theelepel sesamzaad doorheen. Trek de samengeknepen spinazie weer een beetje uit elkaar en voeg toe aan de mengkom. Meng alles goed door elkaar, breng op smaak met zout en schep het over naar een serveerschaaltje

stap 4

Blancheer de taugé 2 tot 3 minuten met het deksel op de pan. Haal het deksel er niet tussendoor af, want dan blijft de taugé-geur erg hangen. Giet de taugé af in een vergiet en spoel het af met koud water. Laat uitlekken

stap 5

Doe de rest van de lente-ui en knoflook in de mengkom. Meng hier 2 theelepels sesamolie en 1 theelepel sesamzaad doorheen. Breng op smaak met wat zout. Schep de helft van de taugé over naar een serveerschaaltje

stap 6

Voeg aan het overgebleven deel taugé de sojasaus en gochugaru toe en schep ook dit over naar een serveerschaaltje