Gerechten met spinazie kom je in heel veel verschillende keukens tegen. Waarschijnlijk kent de gecultiveerde spinazie zijn oorsprong ten oosten van het huidige Iran ↗️, waarvandaan het zowel naar Europa als Aziatische landen als China is verspreid. Dat je het zoveel tegenkomt is ook niet zo gek: het bevat ontzettend veel gezonde voedingsstoffen, zoals vitamine B1, B11, K en bètacaroteen ↗️. Ook bevat het veel kalium. Daarnaast is het qua smaak niet ontzettend uitgesproken, waardoor het zich eenvoudig aanpast aan veel verschillende gerechten. En, ook niet onbelangrijk, het geeft wat extra kleur aan je gerecht.
Het spinazieseizoen loopt van maart tot en met oktober. In die maanden is spinazie van Nederlandse bodem verkrijgbaar. In het vroege voorjaar wordt het vaak nog in de kas geteeld, terwijl het vanaf april warm genoeg is om het in de volle grond te kweken.
Verse spinazie is niet lang houdbaar. Het is het beste om het zo snel mogelijk op te eten. Een geopende zak spinazie eet je bij voorkeur de volgende dag op.
Bereide spinazie gaat iets langer mee. Een restje spinazie, of een gerecht waar spinazie in is verwerkt, is ongeveer 2 dagen in de koelkast houdbaar. Laat het gerecht dan wel zo snel mogelijk afkoelen.
Er wordt van spinazie vaak gezegd dat je het geen tweede keer kunt opwarmen, omdat dan nitraat omgezet zou worden in nitriet, wat schadelijk is voor de gezondheid. Volgens het voedingscentrum is het echter wel veilig om bereide spinazie op te warmen ↗️. Wel is het daarbij van belang dat je het gerecht na de eerste bereiding zo snel mogelijk af laat koelen en niet langer dan 2 dagen in de koelkast bewaart. Zo worden de bacteriën die nitraat omzetten in nitriet geremd, en kun je spinazie veilig een tweede keer opwarmen.
Spinazie kun je langer bewaren als je het invriest. Blancheer de spinazie een paar minuten voordat je het in een luchtdichte bak of zak verpakt.
Diepvriesspinazie is voor veel gerechten een prima alternatief voor verse. Als je de spinazie rauw wilt verwerken is dit een minder goed idee, maar als je het aan een pasta of curry toe wilt voegen is diepvriesspinazie vaak een goede optie. Spinazie uit de diepvries is net zo gezond als verse, omdat het heel vers is als het wordt ingevroren.
Spinazie is zowel rauw in salades, als gekookt of gebakken in warme gerechten te verwerken. Doordat spinazie veel vocht bevat slinkt het ontzettend als je het kookt of bakt. Hierdoor heb je bij verwarmde spinazie veel meer spinazie per persoon nodig dan bij rauwe. Reken op een portiegrootte van ongeveer 350 gram rauwe spinazie.
Babyspinazie zijn de kleine, jonge blaadjes van de spinazieplant. Ze zijn wat zachter en milder dan de wat rijpere bladeren. Hierdoor zijn ze heel geschikt om rauw te verwerken in een salade. Wat oudere spinaziebladeren zijn minder lekker om rauw te eten, maar heerlijk in bijvoorbeeld een curry of pasta.
Eigenlijk past spinazie in heel veel gerechten. Gebruik babyspinazie in plaats van salade, of voeg een paar handen spinazie toe aan curry. Spinazie past ook goed bij het ontbijt, of in de soep.
Een paar recepten met spinazie: