Er zitten verschillende voordelen aan het werken met seizoensgroenten. Ze zijn niet alleen veel lekkerder, maar ook minder belastend voor het milieu en goed voor je portemonnee. Groenten uit het seizoen zijn vaak standaard al goedkoper, maar ook vaak in de aanbieding. Groenten uit het seizoen gebruiken stimuleren ook om gevarieerder te eten, met gerechten die goed passen bij het weer buiten.

Ingrediënten staan aan de basis van je maaltijd: daarom kunnen ze maar beter van zo goed mogelijke kwaliteit zijn. Het is zo zonde om je uit te sloven in de keuken, om uiteindelijk een gerecht op tafel te zetten waar de groenten maar weinig smaak hebben. Door groenten uit het seizoen te kopen die geen lange reis met de vrachtwachten (of zelfs het vliegtuig) hebben afgelegd is het begin van je gerecht in ieder geval al goed.

Groenten die in oktober van Nederlandse bodem verkrijgbaar zijn

Ik werk het liefst met groenten die in Nederland geteeld zijn. Daarbij is het wel goed om er rekening mee te houden dat groenten die in verwarmde kassen worden geteeld niet per se duurzamer zijn dan groenten die uit warmere Europese landen geïmporteerd worden.

In oktober is de herfst echt begonnen. Terwijl september nog wat meer een overgangsmaand was, is het in oktober toch echt gedaan met de broccoli en sperziebonen. In ruil daarvoor krijgen we wel ingrediënten als pastinaak en spruitjes.

Wat er daadwerkelijk verkrijgbaar is is afhankelijk van het weer. Zo kan het zijn dat groenten eerder of juist later geoogst worden.

Nederlandse seizoensgroenten oktober

  • Andijvie
  • Boerenkool
  • Bloemkool
  • Chinese kool
  • Knolselderij
  • Komkommer
  • Koolraap
  • Kropsla
  • Paksoi
  • Pastinaak
  • Pompoen
  • Postelein
  • Radijs
  • Rode biet
  • Rode kool
  • Rucola
  • Savooiekool (groene kool)
  • Spitskool
  • Spruiten
  • Tomaat
  • Venkel
  • Witlof
  • Wortel

Bronnen